VCA

088-1663000

8,5
Onze klanten geven ons een 8,5 (43155 ervaringen)

VCA VOL cursus & examen

Train klassikaal bij IVM en slaag voor je VCA VOL examen

De VCA VOL cursus van IVM leert je als leidinggevende om veiligheid te waarborgen en risico's effectief te beheren. Volledig afgestemd op de nationale eindtermen voor het examen Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden VCA, zorgt onze cursus ervoor dat je optimaal voorbereid bent. Onze deskundige trainers staan garant voor een helder begrip van alle veiligheidsprincipes.

VCA VOL cursus & examen

Train klassikaal bij IVM en slaag voor je VCA VOL examen

De VCA VOL cursus van IVM leert je als leidinggevende om veiligheid te waarborgen en risico's effectief te beheren. Volledig afgestemd op de nationale eindtermen voor het examen Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden VCA, zorgt onze cursus ervoor dat je optimaal voorbereid bent. Onze deskundige trainers staan garant voor een helder begrip van alle veiligheidsprincipes.

VCA VOL cursus in het kort

  • Extra aandacht voor praktijk
  • Inclusief lesboek
  • Overal in Nederland examen
  • 95% slaagt
  • In 1 dag VCA halen

Kies jouw datum en locatie

Inhoud van de training


•  Wetgeving
•  Gevaren, risico's en preventie
•  Ongevallen: oorzaken en preventie
•  Veiligheidsgedrag
•  Taken, rechten, plichten en overleg
•  Procedures en instructies, signalering
•  Voorbereiding op noodsituaties
•  Gevaarlijke stoffen
•  Brand en explosie
•  Arbeidsmiddelen
•  Specifieke werkzaamheden en omstandigheden
•  Elektriciteit en straling
•  Ergonomische werkplek
•  Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM's)

Inbegrepen bij de training VCA


•  IVM trainingslocatie, inclusief lunch, koffie, thee, water. Training op eigen locatie mogelijk
•  Lesboek met uitgebreide uitleg en begeleiding door deskundige trainers
•  Veel ruimte voor stellen van vragen en eigen inbreng
•  Inclusief examen
•  Ben je geslaagd? Dan word je geregistreerd in het CDR van het SSVV. Je kan jouw certificaat downloaden in Mijn IVM en je VCA-pas aanvragen via www.vca-pas.nl.
Wil je geen klassikale les volgen? Dan kun je ook een online VCA training bij ons boeken. Doe je liever aan zelfstudie? Dan kun je via ons ook een los examen boeken, op een locatie naar keuze. 

Het examen


Je sluit de trainingsdag af met het VCA VOL examen. Dit examen wordt afgenomen door een SSVV erkend examenbureau. Het examen zelf bestaat uit 70 vragen en is een combinatie van meerkeuzevragen en inzichtvragen. Heb je meer dan 64,5% van de punten gehaald? Dan ben je geslaagd en word je geregistreerd in het Centraal Diploma Register (CDR) van het SSVV. Je digitale VCA certificaat is 10 jaar lang geldig.

Veelgestelde vragen


Wat is VCA VOL of VOL VCA?

Meer info

 

VCA staat voor "Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers" en is een systeem voor het beoordelen en certificeren van het VGM-beheersysteem van aannemers en dienstverleners. 

Het VCA certificaat toont aan dat een bedrijf of individu de nodige kennis en procedures heeft om veilig te werken en risico's effectief te beheersen. Er zijn verschillende niveaus binnen het VCA certificeringssysteem:

B-VCA (VCA Basis of Basisveiligheid VCA): Dit certificaat is bedoeld voor uitvoerend personeel en toont aan dat de houder basiskennis heeft over veilig werken en de voornaamste risico's op de werkvloer.

VOL-VCA (Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden VCA): Dit niveau is gericht op leidinggevenden en zzp'ers. Het toont aan dat zij niet alleen kennis hebben van veilig werken, maar ook dat zij verantwoordelijkheid kunnen dragen voor het veiligheidsbeleid en de veiligheidscultuur binnen hun team of organisatie.

VIL-VCU (Veiligheid voor Intercedenten en Leidinggevenden VCU): Specifiek voor medewerkers van uitzendbureaus die personeel uitzenden naar VCA-gecertificeerde bedrijven. Het certificaat bewijst dat zij kennis hebben van veiligheidsvoorschriften en deze kunnen overbrengen op het uitgezonden personeel.

Is het VCA VOL certificaat verplicht?

Meer info

 

Vanuit de overheid is het hebben van een VCA VOL certificaat niet verplicht. Wel kunnen werkgevers en opdrachtgevers eisen dat je als leidinggevende, aannemer of ZZP'er een VCA VOL certificaat moet hebben.

Zo is het mogelijk dat je op sommige werkplaatsen niet toegelaten wordt zonder VCA certificaat. Met een VCA certificaat bewijs je namelijk dat je weet hoe je veilig moet werken en hoe je om moet gaan met de verschillende risico's die je tegen kunt komen. 

Wat moet ik doen als ik ben gezakt?

Meer info

 

De meeste mensen die bij ons examen doen, slagen direct. Zak je onverhoopt toch? Dan kun je meteen een nieuw examen inplannen, je hoeft dan niet de hele cursus opnieuw te doen en betaalt alleen voor het extra examen. 

Hoeveel procent moet goed zijn voor VCA vol?

Meer info

 

Het VCA VOL examen omvat 70 vragen in totaal. Om te slagen, moet je minimaal 64,5% van alle vragen goed hebben. Behaal deze score of hoger en je bent succesvol geslaagd voor het VCA VOL examen.

Is VCA VOL verplicht voor ZZP'ers?

Meer info

 

Het VCA VOL certificaat is niet wettelijk verplicht voor jou als ZZP'er, maar kan essentieel zijn als je als ZZP'er toegang wilt hebben tot bepaalde projecten.

Dit geldt met name voor werkzaamheden in de bouw, industrie en techniek. Opdrachtgevers kunnen dit certificaat namelijk vereisen als bewijs van kennis in veilig werken en beheer van gezondheid, veiligheid en milieu op de werkvloer.

Kortom het kan voor jou als ZZP'er cruciaal zijn om een VCA VOL certificaat te halen als je op deze terreinen actief bent.

Wanneer krijg ik mijn VCA certificaat?

Meer info

 

Nadat je bent geslaagd voor je VCA examen wordt jouw certificaat geregistreerd in het Centraal Diploma Register (CDR) van het SSVV en ontvang je van ons een digitaal certificaat.

Je kunt een digitale VCA-pas voor op je smartphone downloaden via vca-pas.nl. Zo weet je zeker dat je je VCA pas altijd bij de hand hebt.

Wil je het officiële certificaat op papier ontvangen? Dit kan tegen betaling. Neem hiervoor contact op met onze backoffice via backoffice@werkveilig.nl 

Waar wordt de cursus gegeven?

Meer info

 

Met meer dan 60 locaties, is er altijd een cursus bij jou in de buurt. In de trainingskalender bovenaan de pagina kun je zien wanneer de eerstvolgende cursus bij jou in de buurt is gepland. 

Is de VCA VOL cursus moeilijk?

Meer info

 

De VCA VOL-cursus is bedoeld voor operationeel leidinggevenden in sectoren waar veiligheid erg belangrijk is. Daarmee is deze cursus uitdagender dan de VCA Basis cursus.

Je bent in deze cursus verantwoordelijk voor zowel je eigen veiligheid als dat van jouw team.
Je leert belangrijke vaardigheden zoals wetgeving, risicobeheer en het creëren van een veilige werkomgeving.

Hoewel de cursus zijn uitdagingen kent, is deze met de juiste voorbereiding goed te doen. De moeilijkheidsgraad hangt af van jouw ervaring met de diverse veiligheidsprotocollen. Vanzelfsprekend vergroot je je kansen op succes door jezelf goed voor te bereiden.

Daarom IVM


Interactief leren

Interactief leren betekent dat de cursist zelf actief kennis en vaardigheden opdoet. Elke leeractiviteit is gericht op toepassing in de praktijk. Waar mogelijk sluiten we aan op eigen ervaringen. Zelf actief met de theorie bezig zijn zorgt dat de cursist de leerstof sneller opneemt en verwerkt en zo resultaat behaalt.

Direct slagen

De combinatie van een professionele VCA-trainer, duidelijk lesmateriaal met veel oefenvragen en de mogelijkheid om proefexamens te maken samen, maakt dat het overgrote deel van onze cursisten direct slaagt voor het examen. Ons slagingspercentage ligt ruim boven het gemiddelde landelijke percentage. 

In de buurt

Bij IVM kun je op korte termijn een training volgen bij jou in de buurt en aansluitend op de dezelfde locatie het onafhankelijke examen maken. Je hebt je VCA certificaat zo snel op zak. We hebben ruim 60 locaties verspreid over heel Nederland, onder andere in Amsterdam, Utrecht en Rotterdam.

Ervaringen


“Dat ik kon trainen op mijn mobiel was echt een uitkomst. Ik slaagde direct!”

M. de Vries, Utrecht

Be (06-10-2023)

Examen VCA VOL

Het was wel interessant maar wel een lange dag

Frans (13-12-2023)

Examen VCA Basis

Training is goed maar heeft voor mij te lang geduurd

Douwe (13-09-2023)

Examen VCA Basis

Goede duidelijke uitleg

Joyce (06-02-2024)

VOL VCA, 1 daags

Gestructureerd met duidelijke en veel voorbeelden.

Wim (15-09-2023)

VOL VCA, 1 daags

Goed tempo en een deskundige trainer

Arnold (26-03-2024)

Examen VCA Basis, incl. boek

Duidelijke uitleg, goed te volgen.op een fijne manier uitgelegd

Bart (13-09-2023)

Examen VOL VCA, incl. boek

Het was veel voor een dag

Ben (10-06-2024)

Examen VCA VOL

Veel kennis en goed over gebracht

Joris (01-12-2023)

VOL VCA, 1 daags

Een prettige interactieve training die de kernpunten van het VCA-VOL goed bespreekbaar maakt. Complimenten voor de instructeur.

Peter erik (24-01-2024)

examen vca-vol

Zinvol maar wel wat lang

Harm (19-12-2023)

Examen VCA Basis

Goeie training werd vlot gebracht

Arnold (04-12-2023)

VCA basis, 1 daags code 95

Ik vond het een fijne training. En ben er weer meer op bewust van de veiligheden wat er op de markt veranderd is.

Jur (29-02-2024)

VOL VCA, 1 daags

Goede trainer. Veel praktijkvoorbeelden en humor. Hij hield de droge stof levendig.

Freddie (16-01-2024)

Examen VCA Basis

Dikke prima leuke man

Martijn (01-12-2023)

VOL VCA, 1 daags

Leuke training

Henk van Urk (01-12-2023)

VOL VCA, 1 daags

Fijn interactief Wel veel in 1 dag Niet alles relevant voor mij

Damian (12-02-2024)

Examen VCA Basis, incl. boek

Goed rustig normale uitleg duidelijk als je vragen had legde hij het anders uit tot je het wel snapte voor de rest was het prima uitleg

Jurrie (11-03-2024)

VCA basis, 1 daags

Zeer prettig

Sandy de Bies (01-12-2023)

VOL VCA, 1 daags

Leuke interactie training

André (06-10-2023)

Examen VCA VOL

Prima. Duidelijk. Goede voorbeelden. Cursusboek had eerder verstrekt moeten worden (bv 4 weken). Nu 2 daggen de tijd gehad voor voorbereiding.

Jan (06-12-2023)

VOL VCA, 1 daags

Een beetje overkill voor mijn functie. Ik kom sporadisch in een productie-omgeving.

Wim (25-01-2024)

Examen VCA VOL

Goed en prettig.

Eddy (30-05-2024)

VOL VCA, 1 daags

George is een prima instructeur met de nodige Rotterdamse humor. Hij heeft veel verstand van zaken, kent veel praktijkvoorbeelden en kan de stof goed overbrengen.

Geert (06-10-2023)

Examen VCA VOL

Beetje veel op.een dag, maar goed gegeven

Wouter (24-01-2024)

VOL VCA, 1 daags

Veel info, maar wel goed gebracht

Sander te Riele (19-12-2023)

VOL VCA, 1 daags

Heel goed. Voldoende inhoud en een goede trainer

Lisanne (02-02-2024)

VOL VCA, 1 daags

Veel stof in 1x, manier van lesgeven hield je er wel bij.

Mark (10-01-2024)

VCA basis, 1 daags

Te veel info voor 1 dag, zou in 2 dagen moeten. De instructeur was goed! En probeer goed interactie te zoeken met de groep

Gez (13-09-2023)

Examen VCA Basis

Leuk maar lastig

Marco (10-10-2023)

Examen VCA Basis

Goed uitgelegd

Patrick (01-02-2024)

VCA basis, 1 daags

Goede en duidelijke uitleg

Richard (14-03-2024)

Examen VOL VCA, incl. boek

We werden razend snel door alle stof heen geholpen.

Lieke (09-04-2024)

VCA basis, 1 daags code 95

Goeie korte duidelijke uitleg

jurrie patje (08-04-2024)

VCA basis, 1 daags

begrijpelijk en duidelijk

Pascal (15-09-2023)

VCA Basis, 1 daags

Alles is goed uitgelegd en simpel weg een top leraar!

Marcel (23-10-2023)

Examen VCA Basis

Helder en duidelijk uitgelegd

Niels (19-12-2023)

Examen VCA Basis

Leuk en leerzaam

Coen (08-02-2024)

Examen VOL VCA, incl. boek

Lange dag, wel een goeie cursus leider. Veel interactie waardoor je er goed bij blijft.

Be Bossen (01-11-2023)

Examen VCA Basis

Lang maar wel prettig

Arthur Steenkamp (06-10-2023)

Examen VCA Basis

Helaas vca basis en vol.door mekaar en gaat erg snel

Hans (29-02-2024)

VOL VCA, 1 daags

Zeer leerzaam maar wel zeer uitgebreid

Helmut (13-09-2023)

Examen VCA VOL

Goede training

Mark (10-10-2023)

Examen VOL VCA, incl. boek

Training prima? Docent wist het goed over te brengen De info over waar je de lesboek kon halen was veel te laat. (Dag van te voren) i.v.m. werken in ploegen dus geen boek van te voren kunnen in kijken zoals advies in die mail omschreef.

Brian (10-10-2023)

Examen VOL VCA, incl. boek

Leerzaam veel herhaling goede uit leg

Karin (06-02-2024)

VOL VCA, 1 daags

Tempo was goed te doen. Voorbeelden uit de praktijk zijn zeer leerzaam. Sfeer was goed.

Machiel (04-12-2023)

VCA basis, 1 daags code 95

Ik vond het een leerzame dag en heb veel opgestoken. Goede duidelijke leraar. Snel door de lesmaterialen

Rudy (13-01-2024)

Examen VCA Basis

Goed duidelijk maar lang