VCA

088-1663000

8,4
Onze klanten geven ons een 8,4 (40062 ervaringen)

VCA cursus 

Online of klassikaal

Wil je het VCA diploma halen? Bij IVM kun je terecht voor al je VCA certificaten; VCA Basis, VCA VOL en VIL VCU. Je bereid je voor op het examen op de manier die bij jou past; via een klassikale of online VCA cursus. Maak jouw keuze en schrijf je vandaag nog in!

VCA CURSUS

Kies het type cursus dat bij jou past

Wil je het VCA diploma halen? Bij IVM kun je terecht voor al je VCA certificaten; VCA Basis, VCA VOL en VIL VCU. Je bereid je voor op het examen op de manier die bij jou past; via een klassikale of online VCA cursus. Maak jouw keuze en schrijf je vandaag nog in!

Waarom VCA bij IVM?

 • Overal kunnen leren
 • Op korte termijn examen doen
 • Overal in Nederland examen
 • 95% slaagt
 • Slagingsgarantie bij E-learning

Bekijk ons aanbod

VCA BASIS

Voor medewerkers van (onder)aannemers

VCA VOL

Voor leidinggevenden van (onder)aannemers

VIL VCU

Voor intercedenten en leidinggevenden van uitzendorganisaties

VCA BASIS

Bedoeld voor medewerkers van (onder)aannemers

VCA VOL

Bedoeld voor leidinggevenden van (onder)aannemers

VIL VCU

Bedoeld voor leidinggevenden van (onder)aannemers

Antwoord op jouw vragen over jouw VCA cursus


Wat is VCA?

Meer info

 

VCA staat voor Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers. 

Als jij bij een VCA-gecertificeerd bedrijf werkt, heb jij een Basisveiligheid VCA (VCA Basis) certificaat nodig. Ben je leidinggevende? Dan is een Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden VCA (VOL VCA) diploma vereist. Werk je als ZZP'er? Ook dan vragen opdrachtgevers vaak om een VCA VOL certificaat. 

Hiermee laat je zien dat je de basis kent van veilig werken in een veilige werkomgeving. Voor operationele leidinggevenden betekent dit dat ze deze kennis ook praktisch kunnen toepassen. 

Wat is VCA VOL of VOL VCA?

Meer info

 

VCA VOL staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers Operationeel Leidinggevenden. De inhoud van de VCA VOL cursus is grotendeels hetzelfde als bij VCA Basis, maar dan gericht op leidinggevenden en zelfstandigen. 

De vragen op het examen VCA VOL gaan dus over dezelfde onderwerpen als bij VCA Basis, maar dan vanuit het standpunt van een operationeel leidinggevende. Dit betekent concreet dat je meer kennis moet hebben over de VCA thema's en dat deze kennis meer toepassingsgericht is. 

Met het VCA VOL certificaat bewijs je dat jij de basis kent van veiligheid, gezondheid en milieu, en dat je deze kennis in de praktijk kunt toepassen. Hierdoor zorg je niet alleen voor een veilige werkomgeving voor jezelf, maar ook voor de mensen waar je mee samenwerkt. 

Naast het VCA VOL en VCA Basis certificaat, kun je ook het VIL VCU certificaat halen. Deze gaat ook over veiligheid, gezondheid en milieu op de werkvloer, maar dan gericht op intercedenten in de uitzendbranche. 

Wat is VCA Basis of B-VCA? 

Meer info

 

VCA staat voor Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers. 

Het Basisveiligheid VCA certificaat wordt vaak afgekort tot B-VCA of VCA Basis. Met dit certificaat laat jij zien dat jij weet hoe je veilig moet werken. 

Naast VCA Basis kun je ook je VCA VOL of VIL VCU certificaat halen. VCA VOL is gericht op leidinggevenden en VIL VCU op intercedenten in de uitzendbranche. 

Wat is VIL VCU?

Meer info

 

VIL VCU staat voor Veiligheid voor Intercedenten en Leidinggevenden VCU en is het certificaat dat jij nodig hebt als je een intercedent of leidinggevende bent bij een uitzendorganisatie met VCU-certificering, of als jouw uitzendorganisatie personeel levert aan VCA-gecertificeerde bedrijven.

De inhoud van VIL VCU is grotendeels gelijk aan de inhoud van VCA VOL, maar dan gericht op de uitzendbranche. 

Welk VCA certificaat heb ik nodig?

Meer info

 

Twijfel je welke van de VCA certificaten voor jou het meest geschikt is? Onze VCA keuzehulp helpt je verder!

VCA_keuzehulp.png

Is een VCA certificaat verplicht?

Meer info

 

Vanuit de overheid is het niet verplicht om je VCA certificaat te halen. Wel kunnen werkgevers en opdrachtgevers eisen dat werknemers, aannemers, ZZP'ers en intercedenten een VCA certificaat hebben.

Met een VCA certificaat bewijs je namelijk dat je weet hoe je veilig moet werken en hoe je om moet gaan met de verschillende risico's die je tegen kunt komen. 

Hoe lang zijn VCA certificaten geldig?

Meer info

 

Voor alle VCA certificaten geldt dat deze tien jaar lang geldig zijn. 

Welke VCA cursussen kan ik doen?

Meer info

 

Bij ons kun je volgende VCA certificaten halen:

Voor ieder certificaat kun je kiezen uit twee soorten VCA cursussen:

 • Online
 • Klassikaal

Bij beide cursussen is het examen inbegrepen. Op al onze online VCA cursussen bieden we slagingsgarantie. Als jij in de online omgeving alle badges en de eindtoets haalt, slaag je gegarandeerd. Zak je toch? Dan betalen wij jouw herexamen. 

Wil je liever aan zelfstudie doen? Dan bieden wij ook deze opties:

 • VCA boek voor zelfstudie bij je examen
 • Alleen een los examen en zelf je voorbereiding regelen

Je kunt ons complete aanbod VCA cursussen bekijken in de trainingskalender. Heb je je keuze gemaakt? Dan kun je je direct inschrijven!

Is een VCA cursus verplicht?

Meer info

 

Jouw VCA certificaat is vaak een vereiste van je werkgever of opdrachtgever, maar hoe je dit certificaat haalt, maakt niet uit. Een cursus is dus niet verplicht, maar kan je wel helpen om te slagen voor je examen. Wij bieden de volgende mogelijkheden:

- Klassikale VCA  cursus van één dag inclusief examen. Hierin neemt een ervaren trainer de stof met jouw groep door. VCA VOL is een omvangrijk examen, dus het is handig als je al wat voorkennis hebt of het boek van te voren doorneemt. 

- Klassikale VCA  cursus van twee dagen inclusief examen. In deze cursus is meer tijd om dieper op de stof in te gaan. Lastige concepten worden uitgebreid uitgelegd en er is meer ruimte om vragen te stellen. 

- Online VCA cursus inclusief examen. 28 dagen dagen voor jouw examen krijg je toegang tot de online VCA examentrainer. Je kunt in je eigen tempo door de stof heen, en kunt op je pc, tablet of mobiel leren. Als je alle badges en een voldoende voor de eindtoets haalt, bieden wij slagingsgarantie. Zak je toch? Dan betalen wij je herexamen. 

- VCA boek inclusief examen. Leer je liever vanuit een boek? Ook dat is mogelijk. Wij sturen jou het VCA VOL boek toe, en jij bepaalt zelf wanneer je mety je neus in de boeken duikt.

- Los VCA examen. Heb je al eerder je VCA gedaan of wil je je op jouw eigen manier voorbereiden? Dan kun je bij ons ook alleen een VCA VOL examen plannen. Dit kan op meer dan 60 locaties in Nederland, er is dus altijd iets bij jou in de buurt. 

Via onze trainingskalender kun je je direct inschrijven voor jouw VCA cursus of examen naar keuze. Staat jouw voorkeur er niet tussen of heb je andere vragen? Neem dan contact met ons op via 088-166 3006 of verkoop@werkveilig.nl 

Wanneer krijg ik mijn VCA certificaat?

Meer info

 

Nadat je bent geslaagd voor je VCA examen wordt jouw certificaat geregistreerd in het Centraal Diploma Register (CDR) van het SSVV en ontvang je van ons een digitaal certificaat.

Je kunt een digitale VCA-pas voor op je smartphone downloaden via vca-pas.nl. Zo weet je zeker dat je je VCA pas altijd bij de hand hebt.

Wil je het officiële certificaat op papier ontvangen? Dit kan tegen betaling. Neem hiervoor contact op met onze backoffice via backoffice@werkveilig.nl 

Uit hoeveel vragen bestaat het VCA examen?

Meer info

 

Het aantal vragen verschilt per examen: 

 • Bij het VCA Basis examen krijg je 40 vragen
 • Bij het VCA VOL examen krijg je 70 vragen
 • Bij het VIL VCU examen krijg je 70 vragen


Over je VCA Basis examen mag je 60 minuten doen, voor VOL VCA en VIL VCU krijg je 75 minuten de tijd. Doe je het VCA Basis voorleesexamen? Dan krijg je ook 75 minuten de tijd. 

Heb je minimaal 64,5% van de punten gehaald? Dan ben je geslaagd!

Kan ik online VCA examen doen?

Meer info

 

Het VCA examen kun je niet online doen. Je doet het examen altijd op een officiële examenlocatie. Er zijn meer dan 60 VCA examenlocaties in Nederland, dus er is er altijd een bij jou in de buurt!

Je kunt je voorbereiding op het VCA examen wel online doen, met onze online VCA examentrainer. Deze is beschikbaar voor:

Kan ik een VCA proefexamen doen?

Meer info

 

De inhoud van de VCA examens wordt bepaald door het SSVV. Zij hebben een proefexamen vrijgegeven waarmee je kunt oefenen met de software die je ook gebruikt in het examencentrum. Dit proefexamen is dus niet bedoeld om je kennis te testen, maar om je te laten wennen aan de officiële vraagstelling en de software. Het doen van dit proefexamen maakt dus onderdeel uit van een goede voorbereiding! 

Je kunt het VCA proefexamen doen via deze link.  Bij de gebruikersnaam en het wachtwoord vul je proefexamen in. 

Ben je op zoek naar inhoudelijke proefexamens VCA om je kennis te testen? Er zijn geen officiële proefexamens vrijgegeven, maar er zwerven wel verschillende oudere versies rond op internet. Wees hier echter voorzichtig mee, want SSVV update geregeld de eind- en toetstermen waardoor informatie verouderd kan zijn. 

Wil je je echt goed voorbereiden op het VCA examen? Dan kun je via ons een klassikale of online cursus volgen:

Schrijf je nu in!

VCA examen in een andere taal?


Het Basisexamen is onder andere beschikbaar in het Nederlands, Duits, Engels, Frans, Oekraïens, Russisch, Italiaans, Roemeens, Arabisch en Pools. Bekijk ons volledige aanbod en schrijf je hieronder direct in!

Bekijk het hier

Het Basisexamen is beschikbaar in meerdere talen. Bekijk ons volledige aanbod!

Bekijk het hier

Meer dan 60 examenlocaties door heel Nederland


Ervaringen


 • Onze cursussen zijn altijd inclusief het VCA examen
 • Je bepaalt zelf waar je examen wilt doen
 • Je vindt altijd een examenlocatie bij jou in de buurt!

Bekijk de examenlocaties

“Dat ik kon trainen op mijn mobiel was echt een uitkomst. Ik slaagde direct!”

M. de Vries, Utrecht

Ervaringen


jurrie patje (08-04-2024)

VCA basis, 1 daags

begrijpelijk en duidelijk

Henk van Urk (01-12-2023)

VOL VCA, 1 daags

Fijn interactief Wel veel in 1 dag Niet alles relevant voor mij

Marco (10-10-2023)

Examen VCA Basis

Goed uitgelegd

Mark (10-10-2023)

Examen VOL VCA, incl. boek

Training prima? Docent wist het goed over te brengen De info over waar je de lesboek kon halen was veel te laat. (Dag van te voren) i.v.m. werken in ploegen dus geen boek van te voren kunnen in kijken zoals advies in die mail omschreef.

Joris (01-12-2023)

VOL VCA, 1 daags

Een prettige interactieve training die de kernpunten van het VCA-VOL goed bespreekbaar maakt. Complimenten voor de instructeur.

Helmut (13-09-2023)

Examen VCA VOL

Goede training

Brian (10-10-2023)

Examen VOL VCA, incl. boek

Leerzaam veel herhaling goede uit leg

Wim (25-01-2024)

Examen VCA VOL

Goed en prettig.

Machiel (04-12-2023)

VCA basis, 1 daags code 95

Ik vond het een leerzame dag en heb veel opgestoken. Goede duidelijke leraar. Snel door de lesmaterialen

Lisanne (02-02-2024)

VOL VCA, 1 daags

Veel stof in 1x, manier van lesgeven hield je er wel bij.

Sandy de Bies (01-12-2023)

VOL VCA, 1 daags

Leuke interactie training

Pascal (15-09-2023)

VCA Basis, 1 daags

Alles is goed uitgelegd en simpel weg een top leraar!

Sander te Riele (19-12-2023)

VOL VCA, 1 daags

Heel goed. Voldoende inhoud en een goede trainer

Jan (04-09-2023)

Examen VCA Basis

Ontspannen sfeer. Goeie interactie

Bart (13-09-2023)

Examen VOL VCA, incl. boek

Het was veel voor een dag

Be Bossen (01-11-2023)

Examen VCA Basis

Lang maar wel prettig

Rudy (13-01-2024)

Examen VCA Basis

Goed duidelijk maar lang

Marcel (23-10-2023)

Examen VCA Basis

Helder en duidelijk uitgelegd

Freddie (16-01-2024)

Examen VCA Basis

Dikke prima leuke man

Richard (14-03-2024)

Examen VOL VCA, incl. boek

We werden razend snel door alle stof heen geholpen.

André (06-10-2023)

Examen VCA VOL

Prima. Duidelijk. Goede voorbeelden. Cursusboek had eerder verstrekt moeten worden (bv 4 weken). Nu 2 daggen de tijd gehad voor voorbereiding.

Patrick (01-02-2024)

VCA basis, 1 daags

Goede en duidelijke uitleg

Douwe (13-09-2023)

Examen VCA Basis

Goede duidelijke uitleg

Damian (12-02-2024)

Examen VCA Basis, incl. boek

Goed rustig normale uitleg duidelijk als je vragen had legde hij het anders uit tot je het wel snapte voor de rest was het prima uitleg

Coen (08-02-2024)

Examen VOL VCA, incl. boek

Lange dag, wel een goeie cursus leider. Veel interactie waardoor je er goed bij blijft.

Harm (19-12-2023)

Examen VCA Basis

Goeie training werd vlot gebracht

Arnold (04-12-2023)

VCA basis, 1 daags code 95

Ik vond het een fijne training. En ben er weer meer op bewust van de veiligheden wat er op de markt veranderd is.

Niels (19-12-2023)

Examen VCA Basis

Leuk en leerzaam

Arthur Steenkamp (06-10-2023)

Examen VCA Basis

Helaas vca basis en vol.door mekaar en gaat erg snel

Jan (06-12-2023)

VOL VCA, 1 daags

Een beetje overkill voor mijn functie. Ik kom sporadisch in een productie-omgeving.

Wim (15-09-2023)

VOL VCA, 1 daags

Goed tempo en een deskundige trainer

Mark (10-01-2024)

VCA basis, 1 daags

Te veel info voor 1 dag, zou in 2 dagen moeten. De instructeur was goed! En probeer goed interactie te zoeken met de groep

Peter erik (24-01-2024)

examen vca-vol

Zinvol maar wel wat lang

Jurrie (11-03-2024)

VCA basis, 1 daags

Zeer prettig

Geert (06-10-2023)

Examen VCA VOL

Beetje veel op.een dag, maar goed gegeven

Be (06-10-2023)

Examen VCA VOL

Het was wel interessant maar wel een lange dag

Jur (29-02-2024)

VOL VCA, 1 daags

Goede trainer. Veel praktijkvoorbeelden en humor. Hij hield de droge stof levendig.

Arnold (26-03-2024)

Examen VCA Basis, incl. boek

Duidelijke uitleg, goed te volgen.op een fijne manier uitgelegd

Joyce (06-02-2024)

VOL VCA, 1 daags

Gestructureerd met duidelijke en veel voorbeelden.

Karin (06-02-2024)

VOL VCA, 1 daags

Tempo was goed te doen. Voorbeelden uit de praktijk zijn zeer leerzaam. Sfeer was goed.

Hans (29-02-2024)

VOL VCA, 1 daags

Zeer leerzaam maar wel zeer uitgebreid

Lieke (09-04-2024)

VCA basis, 1 daags code 95

Goeie korte duidelijke uitleg

Jan (04-09-2023)

Examen VCA Basis

Zeer prettig en duidelijk

Gez (13-09-2023)

Examen VCA Basis

Leuk maar lastig

Martijn (01-12-2023)

VOL VCA, 1 daags

Leuke training

Frans (13-12-2023)

Examen VCA Basis

Training is goed maar heeft voor mij te lang geduurd

Wouter (24-01-2024)

VOL VCA, 1 daags

Veel info, maar wel goed gebracht