VCA

088-1663000

8,5
Onze klanten geven ons een 8,5 (43154 ervaringen)

VCA examen doen

60 locaties in heel Nederland

Ben je al klaar om meteen examen te doen? Kies hieronder welk examen je wilt maken en schrijf je direct in. Het examen wordt afgenomen door een SSVV erkend examenbureau en er is altijd een examenlocatie bij jou in de buurt!

VCA examen doen

60 locaties in heel Nederland

Ben je al klaar om meteen examen te doen? Kies hieronder welk examen je wilt maken en schrijf je direct in. Het examen wordt afgenomen door een SSVV erkend examenbureau en er is altijd een examenlocatie bij jou in de buurt!

Waarom VCA bij IVM?

 • Op korte termijn examen doen
 • Overal in Nederland examen
 • 95% slaagt
 • Slagingsgarantie bij E-learning

VCA Basis Examen

 • Landelijk VCA Examen 
 • Prijzen ex BTW
€ 75,- (excl. BTW)

VOL-VCA Examen

 • Landelijk VCA Examen
 • Prijzen EX BTW
€ 88,- (excl. BTW)

VIL-VCU Examen

 • Landelijk VCA Examen
 • Prijzen ex btw
€ 123,- (excl. BTW)

Schrijf je nu in!


Antwoord op jouw vragen over het VCA examen


Is het VCA examen verplicht?

Meer info

 

Vanuit de overheid is het niet verplicht om je VCA certificaat te halen. Wel kunnen werkgevers en opdrachtgevers eisen dat werknemers, aannemers, ZZP'ers en intercedenten een VCA certificaat hebben. Daarnaast moeten medewerkers bij een VCA-gecertificeerd bedrijf hun VCA certificaat hebben, anders kunnen ze niet aan de strenge eisen voldoen die bij VCA-certificering horen.

Met een VCA certificaat bewijs je namelijk dat je weet hoe je veilig moet werken en hoe je om moet gaan met de verschillende risico's die je tegen kunt komen. 

Uit hoeveel vragen bestaat het VCA examen?

Meer info

 

Het aantal vragen verschilt per examen: 

 • Bij het VCA Basis examen krijg je 40 vragen
 • Bij het VCA VOL examen krijg je 70 vragen
 • Bij het VIL VCU examen krijg je 70 vragen


Over je VCA Basis examen mag je 60 minuten doen, voor VOL VCA en VIL VCU krijg je 75 minuten de tijd. Doe je het VCA Basis voorleesexamen? Dan krijg je ook 75 minuten de tijd. 

Heb je minimaal 64,5% van de punten gehaald? Dan ben je geslaagd!

In welke talen kan ik VCA examen doen?

Meer info

 

Wij bieden de VCA examens in meerdere talen aan. Het VCA VOL examen kun je via ons in het Nederlands, Engels of Duits doen. Het VCA Basis examen bieden we onder andere aan in het: 

 • Arabisch
 • Bulgaars
 • Duits
 • Engels
 • Grieks
 • Pools

Op deze pagina kun je ons actuele aanbod examens in andere talen zien. Staat de taal van jouw keuze er niet bij? Neem dan contact op met onze afdeling verkoop via 088 -166 3006 of verkoop@werkveilig.nl

 

Kan ik online VCA examen doen?

Meer info

 

Het VCA examen kun je niet online doen. Je doet het examen altijd op een officiële examenlocatie. Er zijn meer dan 60 VCA examenlocaties in Nederland, dus er is er altijd een bij jou in de buurt!

Je kunt je voorbereiding op het VCA examen wel online doen, met onze online VCA examentrainer. Deze is beschikbaar voor:

VCA Basis online cursus 
VCA VOL online cursus
VIL VCU online cursus

Kan ik een VCA proefexamen doen?

Meer info

 

De inhoud van de VCA examens wordt bepaald door het SSVV. Zij hebben een proefexamen vrijgegeven waarmee je kunt oefenen met de software die je ook gebruikt in het examencentrum. Dit proefexamen is dus niet bedoeld om je kennis te testen, maar om je te laten wennen aan de officiële vraagstelling en de software. Het doen van dit proefexamen maakt dus onderdeel uit van een goede voorbereiding! 

Je kunt het VCA proefexamen doen via deze link.  Bij de gebruikersnaam en het wachtwoord vul je proefexamen in. 

Ben je op zoek naar inhoudelijke proefexamens VCA om je kennis te testen? Er zijn geen officiële proefexamens vrijgegeven, maar er zwerven wel verschillende oudere versies rond op internet. Wees hier echter voorzichtig mee, want SSVV update geregeld de eind- en toetstermen waardoor informatie verouderd kan zijn. 

Wil je je echt goed voorbereiden op het VCA examen? Dan kun je via ons een klassikale of online cursus volgen:

Waar kan ik VCA examen doen?

Meer info

 

Bij IVM kun je in heel Nederland op korte termijn je VCA examen inplannen. We hebben verspreid over het hele land zo'n 60 examenlocaties, er is er dus altijd een bij jou in de buurt. 

Een overzicht van onze examenlocaties vind je op deze pagina. Direct jouw examen inplannen doe je via de examenkalender.

Moet ik me legitimeren bij het VCA examen?

Meer info

 

Om mee te mogen doen aan jouw VCA examen, moet je een geldig legitimatiebewijs laten zien.

Je kunt je op een van de volgende manieren legitimeren; 

 • Paspoort;
 • Nederlandse identiteitskaart;
 • ID-kaart of paspoort uit een EER-land;
 • Nederlands vreemdelingendocument;
 • Nederlands rijbewijs (buitenlandse rijbewijzen zijn niet geldig).


Een kopie van je identiteitsbewijs is niet geldig, je moet echt het document zelf aan de examinator laten zien. Let ook op de geldigheid; op de dag van jouw examen moet jouw paspoort, identiteitskaart of rijbewijs geldig zijn. 

Kun jij je niet legitimeren? Dan mag de examinator je niet toelaten tot je examen.

Wanneer weet ik of ik geslaagd ben?

Meer info

 

Je krijgt direct na het inleveren van jouw antwoorden te zien of je geslaagd bent. Heb je minimaal 64,5% van de punten gehaald? Dan ben je geslaagd!

Hoe lang is mijn VCA certificaat geldig?

Meer info

 

Nadat je bent geslaag voor je certificaat, is deze tien jaar lang geldig.

Wanneer krijg ik mijn VCA certificaat?

Meer info

 

Nadat je bent geslaagd voor je VCA examen wordt jouw certificaat geregistreerd in het Centraal Diploma Register (CDR) van het SSVV en ontvang je van ons een digitaal certificaat.

Je kunt een digitale VCA pas voor op je smartphone downloaden via vca-pas.nl. Zo weet je zeker dat je je VCA pas altijd bij de hand hebt.

Wil je het officiële certificaat op papier ontvangen? Dit kan tegen betaling. Neem hiervoor contact op met onze backoffice via backoffice@werkveilig.nl 

Wat moet ik doen als ik ben gezakt?

Meer info

 

Iedereen wil natuurlijk gelijk de eerste keer slagen voor het VCA examen, maar helaas lukt dit niet altijd. Als je bent gezakt, ben je niet de enige. 

Gelukkig kun je je direct inschrijven voor een nieuw examen. Als je wilt kun je je ook aanmelden voor een online of klassikale cursus, dat vergroot je slaagkans. Bij onze online VCA cursussen bieden we zelfs slaaggarantie: als je alle badges en de eindtoets haalt, slaag je gegarandeerd. Zak je toch? Dan betalen wij je herexamen!

Meer informatie over: 

Wat moet ik doen als ik een klacht heb?

Meer info

 

Heb je via ons het VCA examen gedaan en ben je niet tevreden? Geef dit dan altijd aan ons door via backoffice@werkveilig.nl

We vinden het belangrijk dat alles goed verloopt rondom jouw VCA examen dus als je een klacht hebt, gaan we graag op zoek naar een oplossing. 

Gaat jouw klacht over de inhoud van de examens? Dan geven we jouw klacht door aan het SSVV, zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud en bepalen op welke termen jij wordt getoetst. 

wijzigingen-vca-examen-vanaf-september.png

Ieder jaar wordt er door de Centrale Examencommissie VCA bekeken of de gevraagde kennis in het VCA-examen nog up-to-date is. Als er wijzigingen zijn, worden deze in april bekend gemaakt en zijn ze vanaf 1 september datzelfde jaar van kracht. Dit betekent dat SSVV vier maanden de tijd heeft om de examens te updaten, maar ook dat opleiders binnen deze tijd hun lesmateriaal moeten hebben aangepast. Het lesmateriaal van IVM sluit altijd aan bij de nieuwste examens. 

Wijzigingen VCA examen per september 2023

 • In 2022 stond in de toetstermen "De kandidaat kan het doel en de betekenis van VCA-, VCU- en VCO-certificering, het veiligheidspaspoort en het Centraal Diploma Register (CDR) benoemen." Dit is in 2023 vervangen door "De kandidaat kan het doel en de betekenis van VCA-, VCU- en VCO-certificering en het Centraal Diploma Register (CDR) benoemen". Er wordt dus niet meer expliciet gevraagd naar het veiligheidspaspoort in de examens vanaf september 2023. 
 • Taalkundige wijziging: alle vermeldingen van "arbeidsinspectie" worden vervangen door "Nederlandse arbeidsinspectie".

Wijzigingen VCA examen per september 2022

 • De regels rond het heffen van personen met de vorkheftruck zijn aangepast. Per 1 september is het alleen mogelijk om een werkbak op de heftruck voor het heffen van personen te hebben als het om een heftruck werkbak-combinatie gaat. Uiteraard moet deze goedgekeurd zijn.
 • Bij het werken met heftrucks is toegevoegd dat je de aanwezige veiligheidsvoorzieningen moet gebruiken. Naast de genoemde veiligheidsgordel kunnen dit ook zijn: beschermhekjes, beugels of cabines.
 • Bij het werken met vaste machines mag je geen handschoenen meer gebruiken als er een kans bestaat om gegrepen te worden door draaiende delen.

Wil je toch een cursus volgen?


VCA Basis klassikaal

IVM_icoonntjesDEF-01.png

MEER INFORMATIE

VCA VOL klassikaal

IVM_icoonntjesDEF-02.png

MEER INFORMATIE

VIL VCU klassikaal

IVM_icoonntjesDEF-03.png

MEER INFORMATIE

VCA Basis online

IVM_icoonntjesDEF-01.png

MEER INFORMATIE

VCA VOL online

IVM_icoonntjesDEF-02.png

MEER INFORMATIE

VIL VCU online

IVM_icoonntjesDEF-03.png

MEER INFORMATIE

Ervaringen


Mark (13-12-2021)

Examen VCA Basis

Ik vond training prettig zo vlak voor het examen. Trainer Tonny deed het hartstikke leuk en enthousiast. Dat maakt zo'n dag wel wat makkelijker. Veel info maar wel duidelijkheid.

Ronald (30-09-2022)

Examen VCA VOL

Prima, duidelijk, interessant en ook leuk..

freddie (26-06-2023)

Examen VCA Basis

goede training uitleg was goed en duidelijk.

Be (06-10-2023)

Examen VCA VOL

Het was wel interessant maar wel een lange dag

Peter erik (24-01-2024)

examen vca-vol

Zinvol maar wel wat lang

Jan (04-09-2023)

Examen VCA Basis

Ontspannen sfeer. Goeie interactie

Marcel (18-05-2022)

Examen VCA Basis, incl. boek

Super leerzaam en goed en duidelijk les gegeven

Eltje Nienhuis (12-10-2022)

Examen VCA VOL

Prettig maar wel lange zit

Freddie (16-01-2024)

Examen VCA Basis

Dikke prima leuke man

Henk (21-01-2022)

Examen VCA Basis

Goede uitleg gehad en een leerzame dag gehad.

Hilko (21-12-2022)

Examen VCA VOL

Duidelijk, ontspannen sfeer

Rudy (13-01-2024)

Examen VCA Basis

Goed duidelijk maar lang

Douwe (13-09-2023)

Examen VCA Basis

Goede duidelijke uitleg

Koos (12-07-2022)

Examen VCA VOL

Goede voorbereiding op Examen, net even de puntjes op de i

Niek (20-03-2023)

Examen VCA Basis

Goede duidelijke uitleg.

Gez (13-09-2023)

Examen VCA Basis

Leuk maar lastig

Damian (12-02-2024)

Examen VCA Basis, incl. boek

Goed rustig normale uitleg duidelijk als je vragen had legde hij het anders uit tot je het wel snapte voor de rest was het prima uitleg

Lia (20-01-2022)

Examen VCA Basis

Leerzaam leuk

Meint Baron (12-01-2022)

Examen VCA VOL

Duidelijk

V Manuel (06-09-2022)

Examen VCA VOL

Zeer leerzaam en duidelijk uitgelegd

Jeroen (13-02-2023)

Examen VCA VOL

Prima geleid, goede afwisseling serieus en luchtig. Prima lunch.

Geert (06-10-2023)

Examen VCA VOL

Beetje veel op.een dag, maar goed gegeven

Mert (18-02-2022)

Examen VCA Basis

Leerzaam erg van geleerd

Ben (10-06-2024)

Examen VCA VOL

Veel kennis en goed over gebracht

Yanoa (30-08-2022)

Examen VCA Basis

Een leerzame ervaring

Harm (19-12-2023)

Examen VCA Basis

Goeie training werd vlot gebracht

John (25-01-2022)

Examen VCA Basis

Goed duidelijk en helder

Wim (25-01-2024)

Examen VCA VOL

Goed en prettig.

Frans (13-12-2023)

Examen VCA Basis

Training is goed maar heeft voor mij te lang geduurd

Jacob (06-09-2022)

Examen VCA Basis

Ik vond het een zeer intressente training. Heel informatief en ik heb veel geleerd.

Marcel (23-10-2023)

Examen VCA Basis

Helder en duidelijk uitgelegd

Ramon (31-03-2022)

Examen VCA VOL

Prima, goede informatie gekregen.

Niels (19-12-2023)

Examen VCA Basis

Leuk en leerzaam

Arnold (26-03-2024)

Examen VCA Basis, incl. boek

Duidelijke uitleg, goed te volgen.op een fijne manier uitgelegd

Marco (10-10-2023)

Examen VCA Basis

Goed uitgelegd

Helmut (13-09-2023)

Examen VCA VOL

Goede training

Jan (04-09-2023)

Examen VCA Basis

Zeer prettig en duidelijk

Be Bossen (01-11-2023)

Examen VCA Basis

Lang maar wel prettig

Hans de Haas (21-03-2022)

Examen VCA VOL

Leuk goed en gezond

André (06-10-2023)

Examen VCA VOL

Prima. Duidelijk. Goede voorbeelden. Cursusboek had eerder verstrekt moeten worden (bv 4 weken). Nu 2 daggen de tijd gehad voor voorbereiding.

Arthur Steenkamp (06-10-2023)

Examen VCA Basis

Helaas vca basis en vol.door mekaar en gaat erg snel

Henk (16-05-2022)

Examen VCA Basis

Prima niks op aan te merken

Twan (30-09-2022)

Examen VCA VOL

Als prettig ervaren, het was serieus maar ook weet niet te

Kevin (23-03-2023)

Examen VCA Basis

Handig om voor het examen te volgen, vooral omdat het voor mij beter werkt om uitleg te krijgen dan puur een boek te lezen. Mogelijkheid om vragen te stellen is er genoeg.