VCA

088-1663000

8,5
Onze klanten geven ons een 8,5 (44495 ervaringen)

VCA Basis cursus & examen

Train klassikaal bij IVM en slaag voor je VCA Basis examen

Na afloop van de cursus weet jij hoe je jouw werkzaamheden veilig kunt uitvoeren en risico's kunt beperken. Daarmee bied je zekerheid en veiligheid voor je opdrachtgevers, medewerkers en collega's. De inhoud van de trainingen volgt de landelijke eindtermen voor het examen Basisveiligheid VCA. Onze ervaren trainers zorgen ervoor dat je de lesstof goed begrijpt.

VCA Basis cursus & examen

Train klassikaal bij IVM en slaag voor je VCA Basis examen

Na afloop van de cursus weet jij hoe je jouw werkzaamheden veilig kunt uitvoeren en risico's kunt beperken. Daarmee bied je zekerheid en veiligheid voor je opdrachtgevers, medewerkers en collega's. De inhoud van de trainingen volgt de landelijke eindtermen voor het examen Basisveiligheid VCA. Onze ervaren trainers zorgen ervoor dat je de lesstof goed begrijpt.

VCA Basis cursus in het kort

  • Extra aandacht voor praktijk
  • Inclusief lesboek
  • Overal in Nederland examen
  • 95% slaagt
  • In 1 dag VCA halen
Schrijf je nu in!

Inhoud van de training


•  Wetgeving
•  Gevaren, risico's en preventie
•  Ongevallen: oorzaken en preventie
•  Veiligheidsgedrag
•  Taken, rechten, plichten en overleg
•  Procedures en instructies, signalering
•  Voorbereiding op noodsituaties
•  Gevaarlijke stoffen
•  Brand en explosie
•  Arbeidsmiddelen
•  Specifieke werkzaamheden en omstandigheden
•  Elektriciteit en straling
•  Ergonomische werkplek
•  Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM's)

Inbegrepen bij de training VCA


•  IVM trainingslocatie, inclusief lunch, koffie, thee, water. Training op eigen locatie mogelijk
•  Lesboek met uitgebreide uitleg en begeleiding door deskundige trainers
•  Veel ruimte voor stellen van vragen en eigen inbreng
•  Inclusief examen
•  Ben je geslaagd? Dan word je geregistreerd in het CDR van het SSVV. Je kan jouw certificaat downloaden in Mijn IVM en je VCA-pas aanvragen via www.vca-pas.nl.
Wil je geen klassikale les volgen? Dan kun je ook een online VCA training bij ons boeken. Doe je liever aan zelfstudie? Dan kun je via ons ook een los examen boeken, op een locatie naar keuze. 

Het examen


Je sluit de trainingsdag af met het VCA Basis examen. Dit examen wordt afgenomen door een SSVV erkend examenbureau. Het examen zelf bestaat uit 40 vragen en is een combinatie van meerkeuzevragen en inzichtvragen. Heb je meer dan 64,5% van de punten gehaald? Dan ben je geslaagd en word je geregistreerd in het Centraal Diploma Register (CDR) van het SSVV. Je digitale VCA certificaat is 10 jaar lang geldig.

Veelgestelde vragen


Wat is VCA Basis of B-VCA?

Meer info

 

VCA staat voor "Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers" en is een systeem voor het beoordelen en certificeren van het VGM-beheersysteem van aannemers en dienstverleners. 

Het VCA certificaat toont aan dat een bedrijf of individu de nodige kennis en procedures heeft om veilig te werken en risico's effectief te beheersen. Er zijn verschillende niveaus binnen het VCA certificeringssysteem:

B-VCA (VCA Basis of Basisveiligheid VCA): Dit certificaat is bedoeld voor uitvoerend personeel en toont aan dat de houder basiskennis heeft over veilig werken en de voornaamste risico's op de werkvloer.

VOL-VCA (Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden VCA): Dit niveau is gericht op leidinggevenden en zzp'ers. Het toont aan dat zij niet alleen kennis hebben van veilig werken, maar ook dat zij verantwoordelijkheid kunnen dragen voor het veiligheidsbeleid en de veiligheidscultuur binnen hun team of organisatie.

VIL-VCU (Veiligheid voor Intercedenten en Leidinggevenden VCU): Specifiek voor medewerkers van uitzendbureaus die personeel uitzenden naar VCA-gecertificeerde bedrijven. Het certificaat bewijst dat zij kennis hebben van veiligheidsvoorschriften en deze kunnen overbrengen op het uitgezonden personeel.

Is de VCA Basis cursus verplicht?

Meer info

 

Jouw VCA Basis certificaat is vaak een vereiste van je werkgever of opdrachtgever, maar hoe je dit certificaat haalt, maakt niet uit. Een cursus is dus niet verplicht, maar kan je wel helpen om te slagen voor je examen. Wij bieden de volgende mogelijkheden:

- Klassikale VCA Basis cursus van één dag inclusief examen. Hierin neemt een ervaren trainer de stof met jouw groep door. VCA Basis is een omvangrijk examen, dus het is handig als je al wat voorkennis hebt of het boek van te voren doorneemt. 

- Klassikale VCA Basis cursus van twee dagen inclusief examen. In deze cursus is meer tijd om dieper op de stof in te gaan. Lastige concepten worden uitgebreid uitgelegd en er is meer ruimte om vragen te stellen. 

- Online VCA Basis cursus inclusief examen. 28 dagen dagen voor jouw examen krijg je toegang tot de online VCA examentrainer. Je kunt in je eigen tempo door de stof heen, en kunt op je pc, tablet of mobiel leren. Als je alle badges en een voldoende voor de eindtoets haalt, bieden wij slagingsgarantie. Zak je toch? Dan betalen wij je herexamen. 

- VCA Basis boek inclusief examen. Leer je liever vanuit een boek? Ook dat is mogelijk. Wij sturen jou het VCA VOL boek toe, en jij bepaalt zelf wanneer je mety je neus in de boeken duikt.

- Los VCA Basis examen. Heb je al eerder je VCA gedaan of wil je je op jouw eigen manier voorbereiden? Dan kun je bij ons ook alleen een VCA Basis examen plannen. Dit kan op meer dan 60 locaties in Nederland, er is dus altijd iets bij jou in de buurt. 

Via onze trainingskalender kun je je direct inschrijven voor jouw VCA Basis cursus of examen naar keuze. Staat jouw voorkeur er niet tussen of heb je andere vragen? Neem dan contact met ons op via 088-166 3006 of verkoop@werkveilig.nl 

Wanneer krijg ik mijn VCA Basis certificaat?

Meer info

 

Nadat je bent geslaagd voor je VCA Basis examen wordt jouw certificaat geregistreerd in het Centraal Diploma Register (CDR) van het SSVV en ontvang je van ons een digitaal certificaat.

Je kunt een digitale VCA-pas voor op je smartphone downloaden via vca-pas.nl. Zo weet je zeker dat je je VCA pas altijd bij de hand hebt.

Wil je het officiële certificaat op papier ontvangen? Dit kan tegen betaling. Neem hiervoor contact op met onze backoffice via backoffice@werkveilig.nl 

Wat moet ik doen als ik ben gezakt?

Meer info

 

De meeste mensen die bij ons examen doen, slagen direct. Zak je onverhoopt toch? Dan kun je meteen een nieuw examen inplannen, je hoeft dan niet de hele cursus opnieuw te doen en betaalt alleen voor het extra examen. 

Is het VCA Basis certificaat verplicht?

Meer info

 

Vanuit de overheid is het hebben van een VCA Basis certificaat niet verplicht. Wel kunnen werkgevers en opdrachtgevers eisen dat werknemers, aannemers en ZZP'ers een VCA Basis certificaat hebben.

Zo is het mogelijk dat je op sommige werkplaatsen niet toegelaten wordt zonder VCA certificaat. Met een VCA certificaat bewijs je namelijk dat je weet hoe je veilig moet werken en hoe je om moet gaan met de verschillende risico's die je tegen kunt komen. 

Hoe lang is het VCA Basis certificaat geldig?

Meer info


Nadat je bent geslaagd, is jouw certificaat 10 jaar geldig.

Is er ook een herhaalcursus voor VCA Basis?

Meer info

 

Heb jij je VCA Basis certificaat al en verloopt deze bijna? Om jouw VCA te herhalen hoef je geen speciale herhaalcursus in te plannen. Iedereen die zich voorbereid op het VCA examen volgt dezelfde training, mensen die het voor het eerst doen, en mensen die al voor de derde keer verlengen. Zo weet je zeker dat je de meest actuele regelgeving leert. Je kunt je dus inschrijven voor iedere VCA Basis herhaling. 

Waar wordt de cursus gegeven?

Meer info

 

Met meer dan 60 locaties, is er altijd een cursus bij jou in de buurt. In de trainingskalender bovenaan de pagina kun je zien wanneer de eerstvolgende cursus bij jou in de buurt is gepland. 

Daarom IVM


Interactief leren

Interactief leren betekent dat de cursist zelf actief kennis en vaardigheden opdoet. Elke leeractiviteit is gericht op toepassing in de praktijk. Waar mogelijk sluiten we aan op eigen ervaringen. Zelf actief met de theorie bezig zijn zorgt dat de cursist de leerstof sneller opneemt en verwerkt en zo resultaat behaalt.

Direct slagen

De combinatie van een professionele VCA-trainer, duidelijk lesmateriaal met veel oefenvragen en de mogelijkheid om proefexamens te maken samen, maakt dat het overgrote deel van onze cursisten direct slaagt voor het examen. Ons slagingspercentage ligt ruim boven het gemiddelde landelijke percentage. 

In de buurt

Bij IVM kun je op korte termijn een training volgen bij jou in de buurt en aansluitend op de dezelfde locatie het onafhankelijke examen maken. Je hebt je VCA certificaat zo snel op zak. We hebben ruim 60 locaties verspreid over heel Nederland, onder andere in Amsterdam, Utrecht en Rotterdam.

Ervaringen


“Dat ik kon trainen op mijn mobiel was echt een uitkomst. Ik slaagde direct!”

M. de Vries, Utrecht

Arnold (26-03-2024)

Examen VCA Basis, incl. boek

Duidelijke uitleg, goed te volgen.op een fijne manier uitgelegd

Niek (20-03-2023)

Examen VCA Basis

Goede duidelijke uitleg.

Mert (18-11-2021)

Examen VCA Basis

Leerzaam veel van geleerd duidelijke uitleg alleen een beetje lang maar dat hoort erbij

roelof (24-06-2024)

Examen VCA Basis

Training was goed alleen vind een hele dag wel een opgave je krijgt voldoende les stof en vond het proefexamen wel interessant

Kevin (29-11-2021)

Examen VCA Basis

Zeer leerzaam en een duidelijke uitleg

Leon (22-11-2021)

Examen VCA Basis

Goede cursus veel praktijkvoorbeelden. Wel lang en vrrl info

Henk (16-05-2022)

Examen VCA Basis

Prima niks op aan te merken

Douwe (13-09-2023)

Examen VCA Basis

Goede duidelijke uitleg

Alex (22-11-2021)

Examen VCA Basis

Wel goed, wel zorgen dat het interactief blijft

Mark (13-12-2021)

Examen VCA Basis

Ik vond training prettig zo vlak voor het examen. Trainer Tonny deed het hartstikke leuk en enthousiast. Dat maakt zo'n dag wel wat makkelijker. Veel info maar wel duidelijkheid.

Stef (05-11-2020)

Examen VCA Basis

Goed georganiseerd , interessant en goed te volgen

Rudy (13-01-2024)

Examen VCA Basis

Goed duidelijk maar lang

Yanoa (30-08-2022)

Examen VCA Basis

Een leerzame ervaring

Lia (20-01-2022)

Examen VCA Basis

Leerzaam leuk

Niels (19-12-2023)

Examen VCA Basis

Leuk en leerzaam

Jeroen (14-09-2021)

Examen VCA Basis

Heel duidelijk en overzichtelijk, mondeling is ook veel fijner

Jan (04-09-2023)

Examen VCA Basis

Ontspannen sfeer. Goeie interactie

John (25-01-2022)

Examen VCA Basis

Goed duidelijk en helder

Marcel (23-10-2023)

Examen VCA Basis

Helder en duidelijk uitgelegd

Gez (13-09-2023)

Examen VCA Basis

Leuk maar lastig

Damian (12-02-2024)

Examen VCA Basis, incl. boek

Goed rustig normale uitleg duidelijk als je vragen had legde hij het anders uit tot je het wel snapte voor de rest was het prima uitleg

Freddie (16-01-2024)

Examen VCA Basis

Dikke prima leuke man

Jan (04-09-2023)

Examen VCA Basis

Zeer prettig en duidelijk

Be Bossen (01-11-2023)

Examen VCA Basis

Lang maar wel prettig

Jacob (06-09-2022)

Examen VCA Basis

Ik vond het een zeer intressente training. Heel informatief en ik heb veel geleerd.

Marco (10-10-2023)

Examen VCA Basis

Goed uitgelegd

Arthur Steenkamp (06-10-2023)

Examen VCA Basis

Helaas vca basis en vol.door mekaar en gaat erg snel

freddie (26-06-2023)

Examen VCA Basis

goede training uitleg was goed en duidelijk.

Harm (19-12-2023)

Examen VCA Basis

Goeie training werd vlot gebracht

Kevin (23-03-2023)

Examen VCA Basis

Handig om voor het examen te volgen, vooral omdat het voor mij beter werkt om uitleg te krijgen dan puur een boek te lezen. Mogelijkheid om vragen te stellen is er genoeg.

Frans (13-12-2023)

Examen VCA Basis

Training is goed maar heeft voor mij te lang geduurd

Henk (21-01-2022)

Examen VCA Basis

Goede uitleg gehad en een leerzame dag gehad.

Marcel (18-05-2022)

Examen VCA Basis, incl. boek

Super leerzaam en goed en duidelijk les gegeven

Mert (18-02-2022)

Examen VCA Basis

Leerzaam erg van geleerd