VCA

088-1663000

Welke straf kan de Nederlandse Arbeidsinspectie opleggen?

Welke straf kan de Nederlandse Arbeidsinspectie opleggen?

Geplaatst op 29 mei 2024
Categorie: Wetgeving

Ongeluk gebeurd

Voor je VCA examen moet je veel weten over veilig werken. Daarom wordt in iedere VCA cursus ook de Nederlandse Arbeidsinspectie behandeld, zij zijn namelijk de toezichthouder op het gebied van arbeidsomstandigheden. 

Wat doet de Nederlandse Arbeidsinspectie?

De Nederlandse Arbeidsinspectie richt zich op de naleving van wetten en regels met betrekking tot arbeidsomstandigheden, zoals de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet). Hun werkzaamheden omvatten:

  • Toezicht en Handhaving: Inspecteurs bezoeken bedrijven en instellingen om te controleren of zij voldoen aan de wetgeving. Ze voeren risico- en omgevingsanalyses uit om hun inspanningen te richten op de meest problematische gebieden.
  • Opsporing van Fraude: De Inspectie werkt ook als opsporingsorganisatie voor het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, met een focus op pgb- en declaratiefraude.
  • Advies en Voorlichting: Ze bieden ook voorlichting en advies aan werkgevers en werknemers om de naleving van de regels te bevorderen en te ondersteunen.

Welke bedrijven worden gecontroleerd door de Nederlandse Arbeidsinspectie?

De Nederlandse Arbeidsinspectie controleert uiteenlopende organisaties en bedrijven in verschillende sectoren. Dit omvat:

  • Grote en kleine bedrijven: van multinationals tot kleine en middelgrote ondernemingen (mkb's).
  • Publieke en private sector: zowel overheidsinstellingen als private ondernemingen.
  • Specifieke sectoren: bedrijven die onder de BRZO-wetgeving vallen, zoals chemische fabrieken, en sectoren met een hoog risico op arbeidsomstandigheden, zoals de bouw.
  • Uitvoeringsinstanties: instanties die verantwoordelijk zijn voor de uitvoering van sociale zekerheid en arbeidsmarktbeleid.

Wat voor straffen kan de Nederlandse Arbeidsinspectie opleggen? 

Als werkgevers of werknemers de arbeidsregels overtreden, kan de Nederlandse Arbeidsinspectie verschillende sancties opleggen:

  • Waarschuwingen: mondelinge of schriftelijke waarschuwingen voor kleinere overtredingen.
  • Boetes: financiële straffen voor overtredingen van arbeidswetgeving. De hoogte van de boetes kan variëren afhankelijk van de ernst van de overtreding.
  • Stillegging van Werkzaamheden: in ernstige gevallen kan de Inspectie het werk stilleggen totdat de overtreding is opgelost.
  • Dwangmaatregelen: zoals het opleggen van een dwangsom om naleving van de wet te garanderen.
  • Strafrechtelijke Handhaving: voor ernstige overtredingen kan de Inspectie strafrechtelijke maatregelen nemen onder het gezag van het Openbaar Ministerie, zoals het opstellen van een proces-verbaal.

Deze straffen zijn bedoeld om snel een einde te maken aan overtredingen en hebben vaak een preventieve werking om toekomstige overtredingen te voorkomen.

Wat gebeurt er als de Nederlandse Arbeidsinspectie een overtreding heeft geconstateerd en een boete geeft? 

Wanneer de Nederlandse Arbeidsinspectie een overtreding constateert, kan een boete en/of dwangsom worden opgelegd. Hieronder volgt de procedure:

Boeterapport

  • Een inspecteur stelt een boeterapport op bij het constateren van een overtreding.
  • Dit rapport wordt naar de afdeling Boete, Dwangsom en Inning (BDI) van de Nederlandse Arbeidsinspectie gestuurd, en het bedrijf ontvangt een kopie.

Kennisgeving Boete

Het boeterapport wordt beoordeeld en als de overtreding bewezen is, ontvangt het bedrijf een kennisgeving boete. Hierin staan het voorgenomen boetebedrag en een omschrijving van de overtreding.

Zienswijze

Het bedrijf heeft 15 dagen om op de kennisgeving boete te reageren met een zienswijze, waarin bijvoorbeeld aangegeven kan worden waarom de boete onterecht is of niet betaald kan worden.

Boetebeschikking

Na beoordeling van de zienswijze wordt de definitieve boetebeschikking verstuurd. Hierin staat of een boete wordt opgelegd en zo ja, hoe hoog deze is. Het bedrijf kan bezwaar maken tegen deze beschikking.

Betalen, Aanmanen en Invorderen

De boete moet binnen de betalingstermijn op de rekening van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) worden betaald.
Bij niet-tijdige betaling volgt een aanmaning en uiteindelijk kan de boete per dwangbevel worden ingevorderd door een deurwaarder, waarbij extra kosten in rekening worden gebracht.

Bezwaar Maken

Bedrijven kunnen binnen 6 weken na de boetebeschikking bezwaar maken door een bezwaarschrift in te dienen.
Na indienen van het bezwaar volgt meestal een hoorzitting, waarna een beslissing op het bezwaar wordt genomen.

Beroep en Hoger Beroep

Indien het bezwaar wordt afgewezen, kan het bedrijf in beroep gaan bij de rechtbank, sector Bestuursrecht. Tegen de uitspraak van de bestuursrechter kan hoger beroep worden aangetekend bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Belangrijke rol bij veilig werken

De Nederlandse Arbeidsinspectie speelt op deze manier een belangrijke rol in het waarborgen van een eerlijk, gezond en veilig werkklimaat in Nederland. Door middel van inspecties, voorlichting en sancties zorgt de Inspectie ervoor dat arbeidsomstandigheden voortdurend worden verbeterd en dat bedrijven en instellingen zich aan de wet houden.

Wil jij zeker weten slagen voor jouw VCA examen? Volg dan bij ons jouw VCA cursus

Terug