VCA

088-1663000

Wat staat er in het Plan van Aanpak?

Wat staat er in het Plan van Aanpak?

Geplaatst op 9 september 2024
Categorie: Ongevallen: oorzaken en preventie

DSC_3022-bewerkt-bewerkt.jpg

Het VCA examen behandelt diverse veiligheidsonderwerpen, waaronder het Plan van Aanpak (PvA). Dit plan is een belangrijk onderdeel van de veiligheidsmaatregelen op de werkvloer. Het PvA volgt op de Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E) en beschrijft hoe geïdentificeerde risico's worden aangepakt. In dit artikel leer je wat een PvA inhoudt, hoe het samenhangt met de RI&E, en bekijken we enkele voorbeelden. Deze kennis is belangrijk voor het halen van je VCA certificaat en het bevorderen van veiligheid op de werkplek.

Wat is een plan van aanpak?

Een plan van aanpak is een gedetailleerd document waarin je beschrijft hoe je bepaalde problemen of risico's gaat aanpakken. Het begint altijd met een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E), waarin je de potentiële gevaren op de werkplek identificeert. Vervolgens beschrijf je in het plan van aanpak welke maatregelen je gaat nemen om deze risico's te verminderen of te elimineren.

Dit kan variëren van het verbeteren van de werkmethoden tot het aanschaffen van nieuwe veiligheidsuitrusting. Het doel is om een veilige werkomgeving te creëren waarin iedereen zich bewust is van de risico's en weet hoe ze hiermee om moeten gaan. 

In het plan van aanpak staan de resultaten van de RI&E en de veiligheidsmaatregelen die nodig zijn op de werkvloer. Om ongelukken te voorkomen, kijkt de werkgever naar risico's op de werkplek. Van alle risico’s wordt een lijst gemaakt en dit wordt geëvalueerd in de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) of taak-risico analyse. Ook wordt er gekeken naar de maatregelen die getroffen kunnen worden om te zorgen dat incidenten niet weer gebeuren. In het plan van aanpak staan de volgende onderdelen: 

·         De veiligheidsmaatregelen;

·         Benodigde middelen en mensen;

·         De persoon die verantwoordelijk is voor het uitvoeren van de maatregelen binnen de gestelde tijd;

·         Wie de opvolging bewaakt;

·         De evaluatie van maatregelen. 

Plan van aanpak voorbeelden

Om een duidelijk beeld te krijgen van hoe risico's afgedekt kunnen worden, geven we je een paar voorbeelden; 

1 – Een  een oud deel van een chemische fabriek moet gerenoveerd worden. De project RI&E omvat een gedetailleerde risicoanalyse van chemische stoffen die aanwezig kunnen zijn. Op basis van de RI&E staan in het Plan van Aanpak procedures voor de veilige afhandeling en verwijdering van chemische resten en zorgt voor adequate ventilatie. Het plan schrijft ook voor dat alle betrokken medewerkers een specifieke training krijgen over het omgaan met gevaarlijke stoffen en dat er regelmatig gezondheidschecks worden uitgevoerd.

 2 – Stel je voor dat je in een bouwbedrijf werkt en je hebt een RI&E uitgevoerd. Je hebt geconstateerd dat er risico's zijn op vallende objecten. In je plan van aanpak beschrijf je wat er gedaan moet worden om vallende objecten te voorkomen,  dat je veiligheidshelmen beschikbaar stelt, duidelijke waarschuwingsborden plaatst en regelmatig inspecties uitvoert om ervoor te zorgen dat alle veiligheidsmaatregelen worden nageleefd. 

3 – Bij de aanleg van een nieuwe snelweg is het plan van aanpak gericht op de omgang met zware machines en het minimaliseren van stof- en lawaaioverlast. De projectleider zorgt voor regelmatige veiligheidstrainingen en persoonlijke beschermingsmiddelen voor alle werknemers. Er wordt een schema opgesteld voor regelmatige inspecties van machines om veilige werking te garanderen, en er zijn strikte protocollen voor signalisatie en wegafzetting om zowel werknemers als passerend verkeer te beschermen. 

4 – Een technisch team is verantwoordelijk voor het onderhoud van windturbines. Het plan van aanpak omvat procedures voor het veilig klimmen en werken op hoogte. Specifieke aandacht gaat uit naar weersomstandigheden die plots kunnen veranderen. Er worden regelmatige trainingen gegeven over het gebruik van veiligheidsharnassen en noodprocedures. Een team van veiligheidsinspecteurs controleert de implementatie van veiligheidsmaatregelen en de staat van het gereedschap en de uitrusting.

Slagen voor jouw VCA examen

Er zijn verschillende soorten VCA certificaten die je kunt behalen. De basis VCA is bedoeld voor medewerkers die risicovolle werkzaamheden uitvoeren. VCA VOL is voor leidinggevenden en VIL VCU is voor intercedenten en leidinggevenden van uitzendorganisaties. Elk certificaat heeft zijn eigen specifieke eisen en leerstof. 

Je kunt je bij ons voorbereiden op het VCA examen door middel van  e-learning of klassikale lessen. Door te kiezen voor de methode die het beste bij jou past, zorg je ervoor dat je goed voorbereid bent en je jouw VCA certificaat kunt halen. 

Het plan van aanpak is een belangrijk onderdeel van het VCA examen en van veilig werken. Door goed te begrijpen wat een plan van aanpak is en hoe je het kunt gebruiken, ben je beter voorbereid op het examen. Met de juiste voorbereiding en de juiste tools, zoals de RI&E kun je de risico's effectief beheersen en weet jij hoe een veilige werkomgeving te creëren. Veel succes met je VCA-examen!

VCA cursus        VCA examen

Terug