VCA

088-1663000

Veelgemaakte fouten in het VCA examen

Veelgemaakte fouten in het VCA examen

Geplaatst op 1 mei 2024

pexels-thisisengineering-3862384.jpg

Als je van plan bent binnenkort je VCA examen af te leggen, is een goede voorbereiding essentieel. Een goede voorbereiding is immers het halve werk. In dit artikel behandelen we veelgemaakte fouten en geven we tips om deze te vermijden. Zo ben je optimaal voorbereid om met vlag en wimpel te slagen!

Valkuilen en uitdagingen bij het VCA examen

Onderschatting van het examen

Hoewel het VCA examen eenvoudig lijkt, kan dit in de praktijk tegenvallen. Het toetst niet alleen je kennis over veiligheid en gezondheid op de werkvloer, maar test ook je vermogen om situaties in te schatten en de juiste procedures toe te passen. Een veelvoorkomende fout is onvoldoende voorbereiding. Het is verleidelijk om te denken dat je het examen 'even' tussendoor doet, maar dit is een misvatting. Begin op tijd met studeren om alle onderwerpen volledig te beheersen.

Lesmateriaal en studieformaten

Op het internet is veel gratis lesmateriaal te vinden. Hoewel dit aantrekkelijk kan lijken, is het belangrijk om kritisch te zijn; veel van dit materiaal kan verouderd zijn of de inhoud ervan kan onjuist of niet duidelijk zijn. Daarom is het verstandig om weloverwogen te kiezen welk materiaal je gebruikt voor je voorbereiding. De meest betrouwbare optie is  een cursus (online of klassikaal) bij een erkende opleider zoals IVM, waar je gegarandeerd actueel en correct lesmateriaal ontvangt. Deze cursussen bieden niet alleen up-to-date informatie, maar ook de mogelijkheid om interactief vragen en problemen te bespreken met ervaren instructeurs bij de klassikale lessen. Wil je liever online leren? Dan kun je met onze VCA examentrainer oefenen waar en wanneer het jou uitkomt. 

Complexiteit van bepaalde onderwerpen: LEL en UEL

Sommige onderwerpen in het VCA examen kunnen als bijzonder lastig worden ervaren. Een goed voorbeeld hiervan zijn de vragen over de LEL-waarde (Lower Explosion Limit) en de UEL-waarde (Upper Explosion Limit), die de explosiegrenzen van gassen aangeven.

LEL (Lower Explosion Limit): Dit is de laagste concentratie van een gas of damp in de lucht waaronder geen explosie kan plaatsvinden. 

UEL (Upper Explosion Limit): Dit is de hoogste concentratie van een gas of damp in de lucht waarboven geen explosie kan plaatsvinden. 

Wanneer brandbare gassen in de atmosfeer vrijkomen, vermengen ze zich met de lucht, die ongeveer 21% zuurstof bevat. Als de concentratie van de brandbare stof tussen de LEL en UEL valt, kan het mengsel ontploffen bij ontsteking. De explosiegrenzen van de meest voorkomende gassen variëren typisch van 2% tot 5% voor de LEL en van 10% tot 15% voor de UEL, gemeten bij omgevingsdruk.

Veelgemaakte fouten tijdens het examen

Veel kandidaten struikelen over het correct interpreteren van vragen. Lees elke vraag zorgvuldig, liefst meermaals, om echt te begrijpen wat er gevraagd wordt. Kleine woorden kunnen grote impact hebben op het antwoord. Besteed aandacht aan elk detail in de vraagstelling om vergissingen te voorkomen.

Examenstrategieën en slagingskansen 

Beheer je tijd effectief tijdens het examen. Oefen met oude examenvragen om een goed tijdsgevoel te ontwikkelen. Dit is essentieel, want hoewel het examen kort duurt, vereist het continue focus. Vermijd gokken. Als een antwoord niet direct duidelijk is, gebruik dan logische eliminatie om tot de juiste keuze te komen. Als je het dan echt niet weet, kun je altijd nog gokken. Laat de vraag nooit leeg, dan weet je namelijk zeker dat je 0 punten scoort. 

Gelukkig zak je niet direct als je een paar kleine fouten maakt. Het VCA Basis examen bestaat uit 40 vragen en bij ongeveer 28 goede antwoorden ben je geslaagd. Het VCA VOl en VIL VCU examen hebben 70 vragen, en daar heb je ongeveer 49 goede antwoorden nodig om je VCA certificaat te halen. Direct na het examen kun je je antwoorden inzien, wat je helpt te leren van fouten.

Conclusie

Het VCA examen speelt een cruciale rol in het bevorderen van een veilige werkomgeving. Door bewust te zijn van veelgemaakte fouten en door jezelf grondig voor te bereiden, kun je je slagingskansen aanzienlijk verhogen. Onthoud: een goede voorbereiding omvat meer dan het doorlezen van stof; het gaat om begrip, toepassing en ontwikkeling van effectieve examenstrategieën. Veel succes!

En wil je zeker weten slagen? Het gemiddelde slagingspercentage voor het VCA examen van onze cursisten is 95%, een bewijs van onze effectieve lesmethoden. Bij onze online VCA cursus geven we zelfs slagingsgarantie. Als je slaagt voor de eindtoets, weten we zeker dat jij de stof goed genoeg beheerst om te slagen voor het VCA examen. Zak je toch? Dan betalen wij je herexamen.

Bekijk ons VCA aanbod

Terug