Je VCA certificaat haal je bij IVM.
Het Instituut voor veiligheid en milieu
Het VCA examen gaat over veel verschillende onderwerpen, waaronder ook het onderdeel "overleg en inspecties". Misschien houd jij je niet elke dag bezig met overleg en inspecties uitvoeren, maar voor het VCA examen is het toch heel belangrijk dat je vragen hierover kunt beantwoorden. In dit artikel geven we je belangrijke informatie over dit onderwerp. Ook laten we een paar voorbeeldvragen zien. Zo kun je je goed voorbereiden op het VCA examen.
De VCA examens worden gemaakt door het SSVV. Op hun website leggen zij uit welke kennis jij moet hebben voor jouw VCA examen. Deze kennis is samengevat in “toetstermen”.
Dit zijn de toetstermen over overleg en inspecties voor het VCA Basisexamen:
Voor het VCA VOL examen gelden dezelfde toetstermen als voor het VCA basisexamen. Wel komen deze extra toetstermen daar nog bij;
Deze extra toetstermen vertonen grote overeenkomsten met die van het basisexamen VCA, maar gaan dieper in op de stof.
In onze online VCA cursus maken we gebruik van kenniskaarten om uitgebreide achtergrondinformatie te bieden voor alle toetstermen. Hieronder tref je enkele voorbeelden van deze kenniskaarten aan, gericht op het thema overleg en inspecties.
Werkplekinspecties richten zich vooral op de werkplek, de omgeving en op onveilige situaties. Veiligheidsobservaties richten zich op het gedrag van de medewerkers en dan vooral op onveilige handelingen. Voordelen van werkplekinspecties en observatierondes zijn: het verhogen van het veiligheidsbewustzijn, en het geven van goed inzicht van de veiligheidssituatie op de werkplek.
Punten die bij een werkplekinspectie en observaties belangrijk zijn:
Alle betrokkenen moeten weten wat de risico's op de werkplek zijn en wat je moet doen om incidenten te komen. Deze risico's moet je op de werkplek bespreken met de betrokkenen, voordat je begint met je werk. Voorbeelden van overleg zijn bijvoorbeeld een briefing bij ploegwisseling, een vergadering tussen opdrachtgever en aannemer of een toolboxmeeting.
Een kort informeel werkoverleg over voorlichting over Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM) op de werkplek, wordt ook wel een VGM-overleg of toolboxmeeting genoemd.
De deelnemers van dit overleg zijn de leiding van de afdeling en de (operationele) medewerkers. Zij worden allemaal gevraagd om actief mee te doen in het overleg. Tijdens een toolboxmeeting worden medewerkers voorgelicht en gemotiveerd om onveilige handelingen en onveilig gedrag te voorkomen.
Om een VGM-overleg zo goed mogelijk te laten verlopen is het belangrijk om duidelijke afspraken te maken tijdens het overleg. Ook is het nuttig om te vragen aan de aanwezigen of alle boodschappen begrepen zijn en om de afspraken op te schrijven in een verslag over de bijeenkomst.
In onze online VCA-examentrainer vind je naast kenniskaarten ook een uitgebreid aanbod aan oefenvragen en oefenexamens. Hier zijn drie voorbeeldvragen gericht op overleg en inspecties, die je helpen je grondig voor te bereiden op het examen:
Vraag 1:
Er moeten schoonmaakwerkzaamheden verricht worden in een opslagtank. Je moet de risico's van deze werkzaamheden bespreken met de betrokken. Waar en wanneer doe je dit? Meerdere antwoorden kunnen juist zijn.
A. Voor het begin van het werk.
B. De bespreking kan overal plaatsvinden.
C. Tijdens het overleg tussen de werknemers en de leidinggevende.
D. In de kleedruimte.
E. Op de werkplek.
F. Tijdens het werk.
Antwoord:
De risico's van de uit te voeren werkzaamheden moeten bij alle betrokkenen bekend zijn. Dit moet voor het begin van het werk, op de werkplek, besproken worden.
Voorbeelden van overleg zijn bijvoorbeeld een briefing bij ploegwisseling, een vergadering tussen opdrachtgever en aannemer of een toolboxmeeting.
De juiste antwoorden zijn dus A en E.
Vraag 2:
Je houdt samen met een collega een veiligheidsinspectie op een montage-afdeling. Waar moet je op letten? Meerdere antwoorden kunnen juist zijn.
A. Observeer 1 persoon tegelijk.
B. De inspectie mag niet langer duren dan 10 minuten.
C. Let erop dat de medewerker zijn werkzaamheden ongestoord kan uitvoeren.
D. Leg de medewerker uit wat je komt doen en waarom.
E. Bespreek wat er mis gaat in het beoordelingsgesprek.
Antwoord:
Veiligheidsobservaties worden op de werkplek uitgevoerd omdat dit o.a. het veiligheidsbewustzijn van de mensen op de werkplek verhoogt. Bij veiligheidsobservaties zorg je ervoor de werkzaamheden niet te verstoren. Ook leg je uit wat je komt doen en waarom en observeer je 1 persoon tegelijk. Er zijn nog meer aandachtspunten:
· neem voldoende tijd;
· observeer bij voorkeur met twee personen, maximaal met drie personen;
· als jouw aanwezigheid de werkaanpak verandert, ga hier dan op in;
· kijk niet alleen, maar luister, interview, geef adviezen, maak afspraken en maak notities;
· informeer de betrokkenen over positieve en negatieve veiligheidsaspecten van iets wat je vaststelt;
· corrigeer op een zodanige manier dat dit positief is voor de motivatie van de medewerkers;
· geef aandacht aan incidenten die hebben plaatsgevonden;
· zorg dat je de medewerker in zijn waarde laat tijdens het communiceren.
De juiste antwoorden zijn dus A, C en D.
Vraag 3
Je medewerkers werken met gevaarlijke stoffen, Je wilt hun kennis opfrissen in een toolboxmeeting. Welke onderwerpen kunnen aan bod komen? Meerdere antwoorden kunnen juist zijn.
A. Welk noodnummer je belt bij een ongeval of incident.
B. Opleidingswensen van individuele werknemers.
C. Welke persoonlijke beschermingsmiddelen nodig zijn en waarom.
D. Functioneren van individuele werknemers.
E. Hoe de opslagprocedure veilig kan worden uitgevoerd.
Antwoord:
Een VGM-bijeenkomst of toolboxmeeting is bedoeld om iedereen op de hoogte te brengen van de regels, richtlijnen en werkinstructies, zodat onveilige situaties en onveilig gedrag worden voorkomen. Een VGM-overleg moet regelmatig en gestructureerd plaatsvinden, met een agenda en een verslag. De bedoeling is dat ledereen meedoet en gemotiveerd raakt door deze meeting.
Het overleg kan gaan over:
· gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen;
· orde en netheid;
· werkmethodes;
· (nood)procedures;
· incidenten en ongevallen;
· werkplekinspecties.
De juiste antwoorden zijn dus A, C en E.
Wil jij je VCA basis, VOL VCA of VIL VCU certificaat halen? Onze online VCA cursus met examentrainer biedt uitkomst. Je krijgt heldere uitleg over essentiële thema's, oefent met relevante vragen, bouwt een verzameling van kenniskaarten op en hebt toegang tot diepgaande achtergrondinformatie in onze bibliotheek.
Als je een voldoende scoort op de eindtoets, ben je optimaal voorbereid op het VCA examen en weten we zeker dat jij slaagt. Zak je toch? Dan betalen wij je herexamen.