VCA

088-1663000

Slagen voor jouw VCA examen is een peulenschil met deze tips!

Slagen voor jouw VCA examen is een peulenschil met deze tips!

Geplaatst op 17 januari 2024

ontzorgen.png

Het VCA examen kan pittig zijn, maar met deze tips vergroot jij je slaagkans enorm.  

Een goed begin is het halve werk: hoe ga jij je voorbereiden?

Bedenk goed hoe jij je wil voorbereiden op je VCA examen, er zijn namelijk verschillende manieren;

  • Je kunt een klassikale VCA cursus doen
  • Je kunt een online VCA cursus doen
  • Je kunt een VCA boek kopen

Iedere manier heeft voor- en nadelen en alleen jij kunt bepalen welke methode het beste bij jou past. Het voordeel van een online cursus en een boek is dat je kunt studeren waar en wanneer het jou uitkomt. De e-learning van IVM kun je zelfs op je telefoon doen, dus zelfs tijdens het wachten voor de kassa kun je makkelijk nog wat oefenvragen doen.

Het nadeel van zelfstudie is dat je zelfdiscipline nodig hebt en er geen docent is die jou uitleg kan geven.

Een voordeel van een klassikale cursus is dat je les krijgt van een ervaren trainer, die alles weet van VCA. Hij of zij neemt alle VCA-onderwerpen met jou en de rest van de groep door en je hebt ruimte om vragen te stellen en samen lastige vragen te oefenen. Direct na afloop van de cursus doe je examen.

Het nadeel van een klassikale cursus is dat je een of twee volle dagen kwijt bent. Als je het lastig vindt om je te concentreren, kan het uitdagend zijn om de hele dag in een leslokaal te zitten en veel nieuwe informatie binnen te krijgen.

Maak een studieplanning 

Icoon-Compleet-Aanbod.pngHeb jij je examendatum ingepland? Dan is het verstandig om een studieplanning te maken. Veel cursisten geven aan dat het grootste struikelblok voor het VCA examen niet de moeilijkheid is, maar de hoeveelheid stof. Om alles te kunnen onthouden, is het belangrijk om de stof veel te herhalen en oefenvragen te maken.

Als je ongeveer een maand van te voren begint, heb je voldoende tijd om alle informatie door te nemen, te begrijpen en te onthouden.

Door een studieplanning te maken hoef je niet bang te zijn dat je in tijdnood komt en vlak voor je examen nachten lang door moet studeren. Voor een goed studieplan schrijf je de volgende zaken op:

  • Wanneer ga je studeren?
  • Waar ga je studeren?
  • Welke studietaken ga je uitvoeren?
  • Hoeveel tijd denk je nodig te hebben voor een studietaak?

Voorbeelden van studietaken zijn:

  • Hoofdstuk 1 lezen
  • Oefenvragen voor hoofdstuk 2 maken
  • Samenvatting maken van paragraaf 3.7
  • Zoeken naar YouTube filmpjes waarin een concept wordt uitgelegd die ik lastig vind

 Als je bijhoudt hoeveel tijd je kwijt bent voor bepaalde studietaken, kun je daar je planning op aanpassen.

Ga je een klassikale cursus doen? Dan hoef je van te voren minder voor te bereiden dan via zelfstudie. Bij sommige cursussen is het echter wel de bedoeling dat je van te voren een boek of bepaalde hoofdstukken alvast leest. Zorg ervoor dat je duidelijk weet wat je moet voorbereiden en plan ook dit op tijd in.

Bedenk wat jij nodig hebt om goed te kunnen studeren

Ben je snel afgeleid? Spreek dan met jezelf af dat je tijdens het studeren je telefoon op stil zet of in een andere kamer legt. Vind je hat lastig om thuis of op je werk te studeren? Dan kun je naar een plek zoeken waar jij wel goed kunt focussen, Voor de een is dit de bibliotheek, de ander gaat met een koptelefoon op in een grand café zitten.

Vind je alleen studeren lastig? Zoek dan naar een studiemaatje. Ieder jaar doen duizenden mensen VCA examen, dus je kunt altijd wel iemand vinden die met dezelfde stof bezig is. Heb je niemand in je directe omgeving? Plaats dan een oproepje op social media.

Hoe beter jij van jezelf weet wat je nodig hebt om goed te kunnen studeren, hoe makkelijker het gaat.

Maak het officiële proefexamen

De inhoud van de VCA examens wordt bepaald door het SSVV. Zij hebben een proefexamen vrijgegeven waarmee je kunt oefenen met de software die je ook gebruikt in het examencentrum. Dit proefexamen is dus niet bedoeld om je kennis te testen, maar om je te laten wennen aan de officiële vraagstelling en de software. Het doen van dit proefexamen maakt dus onderdeel uit van een goede voorbereiding!

Je kunt het VCA proefexamen doen via deze link.  Bij de gebruikersnaam en het wachtwoord vul je proefexamen in.

Ben je op zoek naar inhoudelijke proefexamens VCA om je kennis te testen? Er zijn geen officiële proefexamens vrijgegeven, maar er zwerven wel verschillende oudere versies rond op internet. Wees hier echter voorzichtig mee, want SSVV update ieder jaar de eind- en toetstermen waardoor informatie verouderd kan zijn.

De online VCA cursus van IVM heeft veel oefenvragen en een eindtoets. Onze e-learning zit zo goed in elkaar, dat we slagingsgarantie bieden. Heb je alle oefentoetsen en de eindtoets in de e-learning met een voldoende afgerond? Dan slaag jij voor je VCA examen. Zak je toch? Dan betalen wij jouw herexamen.

De dag van te voren

Icoon-Flexibiliteit.pngDankzij jouw goede studieplanning hoef je op de laatste dag voor jouw examen niet veel meer te doen. Onze tips voor de laatste dag voor je examen:

  • Neem de punten die voor jou het lastigst zijn nog één keer door en laat het daarbij.

  • Bekijk de route naar de examenlocatie en bedenk hoe laat je weggaat. Houd rekening met eventuele vertraging, want als je te laat aankomt en het examen al is begonnen, mag de examinator je wegsturen.

  • Controleer of je een geldig identiteitsbewijs bij je hebt.

  • Ga op tijd slapen! Als je goed uitgerust bent, is het veel makkelijker om de geleerde stof uit je geheugen naar boven te halen en om lastige vragen te begrijpen. 

Tijdens het examen zelf

De examinator geeft vooraf belangrijke uitleg, luister hier goed naar. Je mag pas met het VCA examen beginnen als de examinator dit aangeeft. Je ziet dan eerst een startscherm, waar uitleg staat over de vragen en de software. Klik pas door als je dit rustig hebt gelezen en alles begrijpt. Nu begint het examen echt en zijn de volgende punten belangrijk; 

  • Zijn de instructies onduidelijk of is er iets mis met de software of de laptop waar jij je examen op doet? Steek dan je hand op, dan komt de examinator je helpen.

  • Neem de tijd! Het VCA Basis examen heeft 40 vragen, waar je 60 minuten over mag doen. Het VIL VCU en het VCA VOL examen hebben elk 70 vragen, waar je 75 minuten over mag doen. Deze tijd is ruim voldoende om je examen te maken.

  • Lees de vragen goed, en let goed op woorden waar je makkelijk overheen leest, zoals niet. Blijf niet te lang hangen bij vragen die je niet goed weet. Sla deze over en ga verder met de volgende vraag. Als je alle vragen die je wel weet beantwoordt hebt, ga je terug naar de openstaande vragen en neem de tijd om deze alsnog te beantwoorden.

  • Geef altijd antwoord. Een vraag zonder antwoord is altijd fout. Je kunt vaak wel één of twee antwoorden wegstrepen waarvan je weet dat ze niet goed zijn. Uit de overgebleven antwoordopties kies je vervolgens het antwoord dat volgens jou het beste is.

  • Heb je alle vragen beantwoord en weet je zeker dat je niets meer aan hoeft te passen? Lever dan je examen in. De examinator heeft je aan het begin van het examen uitgelegd hoe je dit moet doen. Na het inleveren krijg je direct je uitslag en weet je of je geslaagd bent.

Ben je geslaagd? Gefeliciteerd! Jouw certificaat wordt geregistreerd in het Centraal Diploma Register (CDR) van het SSVV en je ontvang van ons een digitaal certificaat. Ook kun je een digitale VCA pas voor op je telefoon downloaden zodat je altijd je pasje bij je hebt.

Ben je gezakt? Geen nood, je bent niet de enige. Plan zo snel mogelijk een nieuw VCA examen in en bedenk wat je anders kunt doen om nu wel te slagen. Heb je meer tijd nodig om je voor te bereiden? Of wil je toch wel een klassikale cursus doen? Bereid je opnieuw voor met behulp van bovenstaande tips en dan slaag je bij je herexamen wel!

Boek vandaag jouw VCA examen

Examen VCA VOL

Examen VCA basis

Examen VIL VCU

 

Terug