Je VCA certificaat haal je bij IVM.
Het Instituut voor veiligheid en milieu
Er zijn veel vragen over Code 95, bijscholing en het verband met VCA. In dit artikel leggen we je uit wat Code 95 precies is, hoe bijscholen werkt en wat het verband is tussen Code 95 en VCA.
Code 95 is een verplichte aanduiding op het rijbewijs voor beroepschauffeurs die in de Europese Unie een voertuig besturen waarvoor rijbewijs C1(E), C(E), D1(E) of D(E) nodig is. Dit betekent dat je, naast het juiste rijbewijs, ook de code 95 op je rijbewijs moet hebben om beroepsmatig te mogen rijden in een vrachtwagen (C(E)) of bus (D(E)).
De invoering van Code 95 is in 2009 geregeld in de Europese Richtlijn vakbekwaamheid. Het doel van deze richtlijn is om de veiligheid in het beroepsvervoer te vergroten door te zorgen dat alle chauffeurs de juiste kennis en vaardigheden bezitten.
Om Code 95 te halen, moet je de basiskwalificatie halen. Dit bestaat uit:
Na het behalen van de basiskwalificatie krijg je de code 95 op je rijbewijs bijgeschreven.
De code 95 is vijf jaar geldig. Na afloop van deze periode moet je je vakbekwaamheid hernieuwen door 35 uur nascholing te volgen. Hiervan moet je ten minste 7 uur praktijktraining volgen.
Code 95 is verplicht voor alle beroepschauffeurs die in de EU een voertuig besturen waarvoor rijbewijs C1(E), C(E), D1(E) of D(E) nodig is. Dit geldt ongeacht of je in loondienst bent, als zelfstandige werkt of voor een eigen bedrijf rijdt.
Vroeger was het zo dat chauffeurs geboren voor 1955 automatisch Code 95 op hun C- of D-rijbewijs kregen en daarom vrijgesteld waren van het halen. Deze vrijstelling is echter per december 2020 vervallen. Hier kun je meer over lezen op de website van de Rijksoverheid.
Wel zijn er nog enkele andere uitzonderingen op de Code 95-regeling. Op de website van de Inspectie Leefomgeving en Transport staat een actueel en compleet overzicht van gevallen waarin vervoerders en bestuurders vrijgesteld worden van Code 95 verplichtingen.
Een van de praktijktrainingen die je kunt doen om je Code 95 te verlengen, is een VCA cursus. Zo’n cursus duurt de hele dag (8 uur) en voldoet daarmee aan de minimumvereiste van 7 uur praktijktraining.
Het Instituut voor Veiligheid & Milieu (IVM) is door het CCV geaccrediteerd om Code 95 nascholing te geven. Als je dus bij ons een VCA cursus Code 95 volgt, geven wij dit door aan het CCV en worden deze uren bij je nascholing geregistreerd. Dit kun je controleren door bij Mijn CBR in te loggen en daar je nascholingspunten te bekijken.
Het grootste voordeel van een praktijkdag VCA voor je Code 95 is dat je nuttige kennis leert om veilig te kunnen werken en daarmee voldoet aan de eisen voor je nascholing Code 95. Het enige “nadeel” is dat je VCA certificaat 10 jaar geldig is en je iedere 5 jaar 35 uur nascholing moet volgen.
Als je een lange carrière hebt als beroepschauffeur, kun je dus maar twee of drie keer VCA volgen als bijscholing. Gelukkig zijn er meerdere veiligheidscursussen beschikbaar die meetellen voor je nascholing. Zo kun je bij IVM de volgende trainingen volgen:
Neem dan contact op met onze collega’s van de binnendienst, zij staan je graag te woord. Je kunt ze bereiken via 088 – 166 3006 of verkoop@werkveilig.nl