Je VCA certificaat haal je bij IVM.
Het Instituut voor veiligheid en milieu
Het VCA examen is erg veelzijdig. Je krijgt vragen over uiteenlopende onderwerpen die met arbeidsveiligheid te maken hebben. Omdat het examen zich richt op alle verschillende aspecten van arbeidsveiligheid, krijg je soms ook vragen over thema’s waar je in je eigen werk misschien niet direct mee te maken hebt. Het is echter belangrijk dat je hiervan op de hoogte bent. Een goed voorbeeld hiervan is de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E).
De risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) is een verplicht instrument voor werkgevers om de veiligheid en gezondheid op de werkvloer te waarborgen. Het vormt een belangrijk onderdeel van het arbobeleid. Volgens artikel 5 van de Arbowet moeten werkgevers de risico's binnen hun organisatie in kaart brengen en passende maatregelen treffen om deze te beheersen.
De RI&E bestaat uit een overzicht van de risico’s en een plan van aanpak waarin staat welke maatregelen genomen moeten worden om deze risico’s te beheersen.
De wet schrijft voor dat werkgevers:
Met een goed uitgevoerde RI&E werk je actief aan een veiligere werkomgeving en voldoe je aan de wettelijke verplichtingen. Bij kleine bedrijven of bedrijven zonder complexe risico's kun je de RI&E zelf uitvoeren. Grote bedrijven of bedrijven met complexe risico's, kunnen een van onze adviseurs arbeidsveiligheid inschakelen om de RI&E voor ze uit te voeren en advies te geven over een veilige werkomgeving.
Voor het VCA examen is het belangrijk dat je onderstaande kennis goed in je hoofd hebt zitten:
Je gebruikt de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) bij de uitwerking van het beleid van het risicobeheersingssysteem.
Werkgevers moeten in hun bedrijfsbeleid opnemen hoe ze de risico's beheersen. Een risicobeheersysteem bestaat uit vier stappen, die steeds opnieuw worden doorlopen:
De werkgever doet een RI&E. Risico-inventarisatie en -evaluatie bestaat uit verschillende stappen, namelijk:
Deze kennis komt uit onze VCA cursus en kan terugkomen op het examen. Deze cursus helpt je om goed voorbereid te zijn en met vertrouwen het examen te maken.
Er zijn drie soorten VCA certificaten, afhankelijk van jouw functie en verantwoordelijkheden:
VCA Basis: Voor medewerkers die op risicovolle werkplekken werken. Dit certificaat richt zich op de basiskennis van veiligheid.
VCA VOL: Voor leidinggevenden die verantwoordelijk zijn voor het veilig werken van hun team. Dit certificaat behandelt naast basisveiligheid ook leiderschap en organisatie van veiligheidsmaatregelen.
VIL VCU: Voor intercedenten en leidinggevenden binnen uitzendorganisaties die personeel uitzenden naar VCA-gecertificeerde bedrijven en andere bedrijven waar werknemers met risico's te maken kunnen krijgen. Dit certificaat richt zich op de specifieke veiligheidseisen in deze sector.
Bij ons kun je het VCA examen doen op meer dan 60 locaties in Nederland. Maar wij adviseren om het examen te combineren met een cursus, zodat je goed voorbereid bent en in één keer slaagt. Wij bieden twee opties:
Online cursus met slaaggarantie: Leer in je eigen tempo en maak gebruik van uitgebreide oefenvragen. Slaag je voor de online toets? Dan is jouw kennis goed genoeg om examen te kunnen doen. Zak je toch? Dan betalen wij jouw herexamen.
Klassikale cursus: Interactieve lessen met een ervaren docent, waarbij je samen met anderen wordt klaargestoomd voor het examen.
Met onze cursussen vergroot je niet alleen je kans van slagen, maar ook je kennis van arbeidsveiligheid, zodat je veiliger en bewuster kunt werken.
Meer informatie of direct inschrijven: