VCA

088-1663000

4 veiligheidseisen bij het werken met machines en aangedreven gereedschappen

4 veiligheidseisen bij het werken met machines en aangedreven gereedschappen

Geplaatst op 24 juni 2022

vcaveiligheidseisenaangedrevengereedschappen.png

Veilig werken is van groot belang. Ben jij op de hoogte van de veiligheidseisen bij het werken met machines en aangedreven gereedschap of wil je jouw kennis even opfrissen? In dit artikel lees je over de veiligheidseisen die van belang zijn voor het werken met machines en aangedreven gereedschappen. Zo ben je direct weer op de hoogte van de veiligheidseisen!

Veiligheidseis 1: Controleer de voorschriften en markeringen

Eén van de eisen van machines en aangedreven gereedschappen is dat deze voorzien moeten zijn van een CE-markering en een Nederlandstalig gebruiks- en onderhoudsvoorschrift. Een CE-markering betekent dat het product veilig genoeg is om te gebruiken volgens de regels icn Europa.
Een dergelijke CE-markering ziet er als volgt uit:

CE-kleiner.png

Maar wat als je geen Nederlandse voorschriften kan vinden? Dan kan je werken met de machine of het gereedschap zolang je weet hoe je deze kan bedienen volgens de gebruiksaanwijzing. Als je niet of niet volledig weet hoe je de machine of het gereedschap moet gebruiken en de gebruiksaanwijzing is afwezig of niet in het Nederlands beschikbaar dan dien je dit te melden bij jouw leidinggevende.

Veiligheidseis 2: De machines en gereedschappen moeten in goede staat zijn

Dit betekent dat de machines en gereedschappen goed onderhouden moeten zijn. De machines en gereedschappen moeten periodiek worden gekeurd en moeten over een sticker met de geldigheidsduur van de keuring te beschikken.
Is een dergelijke sticker niet aanwezig dan mag je de machine of het gereedschap niet gebruiken en dien je dit te melden bij jouw leidinggevende.

Veiligheidseis 3. De machines en gereedschappen moeten over goede beveiliging beschikken

Goede beveiliging van machines en gereedschappen is van groot belang. Denk hierbij aan een noodstop of een dodemansknop. Een dodemansknop is een knop die ervoor zorgt dat de machine direct stopt op het moment dat de knop loslaat. Hierdoor worden ongelukken voorkomen.

Noodstop.png

Dankzij een noodstop kan een machine met één handeling gestopt worden. De knop moet in een noodsituatie ingedrukt worden, en moet daarom goed bereikbaar zijn. Ook is het belangrijk dat de knop duidelijk zichtbaar en herkenbaar is. Mits de noodknop niet aanwezig is mag je niet met de machine werken en dien je dit te melden aan de leidinggevende. De leidinggevende dient zorg te dragen voor een veilige werksituatie en om deze reden een treffende oplossing hiervoor te vinden. In uiterste gevallen en bij het nalatig blijven van de werkgever kan dit leiden tot een geldboete.

Veiligheidseis 4: Certificering en kennis van machines en aangedreven gereedschappen

Veiligheid staat natuurlijk voorop. Mensen mogen alleen met machines en gereedschappen werken indien ze hier gecertificeerd voor zijn. Daarnaast moet je minimaal 18 jaar oud zijn en kennis hebben over de machines en gereedschappen. Het is zeer belangrijk dat je de noodstop weet te vinden. Daarnaast is het verboden om loszittende kleding of haren te dragen en mag je de beveiliging van de machines niet onklaar maken of verwijderen. Ook is het van belang dat je nauwsluitende handschoenen draagt wanneer ronddraaiende delen jou kunnen raken.

handslijpmachine.png

Wil jij veilig werken met machines en aangedreven gereedschappen? Haal dan je VCA!

Wil jij veilig werken? Haal op korte termijn jouw VCA certificaat bij IVM en leer alles over de mogelijke risico’s waar jij mee te maken krijgt.
Bekijk hier de mogelijkheden voor het volgen van een VCA training.

Bekijk ons aanbod

Waarom jouw VCA cursus bij IVM volgen?

  • Op korte termijn
  • Overal kunnen leren
  • Overal in Nederland examen
  • Online of klassikaal
  • Slagingsgarantie bij E-learning

 
Daarna ben je zeker op de hoogte van de veiligheidseisen bij het werken met machines en aangedreven gereedschappen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Terug